Yenilebilir jelâtin yenilebilir mi?

Yenilebilir jelâtin yenilebilir mi?

Etiketlerde ‘yenilebilir jelâtin’ yazması, o jelâtinin yenilebilir olduğunun göstergesi midir? Etiketinde ‘yenilebilir jelâtin’ veya ‘sığır jelâtini’ de yazsa; jelâtin masum ve güvenli bir katkı -gıda- maddesi olabilir mi? ‘Yenilebilir’ ifadesinin tüketiciyi yanıltmak amacıyla yazıldığı gayet açıktır. Etiketlere yalnızca ‘jelâtin’ yazılması durumunda bir kısım tüketici, o ürünü, güvenilir’ bulmayacaktır. ‘Sığır jelâtini’ yazmış olsalar da, herhangi bir analizde sığır jelâtini olmadığı tespit edilirse, hukuken tüketiciyi yanıltmaktan dolayı ciddi bir müeyyide ile karşılaşacaklarını bildiklerinden ‘yenilebilir jelâtin’ yazarak, hem tüketiciye, hem de hukuka karşı hile yoluna gidilmektedir. Bu da onları, hem hukukî sorumluluktan kurtarmakta, hem de bazı hassas tüketicilerdeki jelâtinle ilgili oluşan olumsuz intibaı ortadan kaldırma imkânını sunmaktadır.

jelâtin2

Jelâtin besleyici midir?

İnsanların, jelâtine hiçbir koşulda ihtiyacı yok, bu maddenin hayatımızı devam ettirmemize ve büyümeye hiçbir desteği yok. Bu nedenle, jelâtin eksikliği gibi bir kavramdan söz edilemez. Ayrıca bir insan, meselâ sadece buğday yiyerek yaşayabilir ancak jelâtin tüketerek hiç kimse hayatta kalamaz. Zaten jelâtin, tek başına bir gıda olarak da tüketil(e)mez. Jelâtinin ağızda gevilmesine gerek olmadığı gibi, midede hiçbir sindirime ihtiyaç duyulmadan tümüyle bağırsaklarca emilir. Bu nedenle ameliyattan çıkmış hastalara, hastanelerde jelâtin yedilir. Hiç kimse, ‘bu hayvansaldır, menşei de bilinmemektedir, yer misiniz?’ diye de sormaz.

Jelâtin, haz endüstrisinin altın bileziği durumuna gelmiş bir katkı maddesidir. Muhtemelen Müslümanlar içinse, kişilik sorunlarına neden olan bir ifsat ürünü… Bitkisel kaynaklı olmayan her türünden, tüm insanlığın sakındırılması gerekir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir