Tatlı zihin açıyor diye tatlılar yaptım, oğluşumu biraz şişmanlattım

Tatlı zihin açıyor diye tatlılar yaptım, oğluşumu biraz şişmanlattım

Süheyla (45)

Süheyla Hanım’ın pek de sevgi dolu olduğunu söyleyemeyiz ama oğluşunu herkeslerden fazla sevdiğini bilmeyen yoktur. Taşlı ve topuklu terliklerden, çıkık poposunu kapatan bluzlardan, uzun tırnaklarına sürdürmeye devam ettiği sedefli ojelerden ve kalın bileklerini açıkta bırakan kumaş pantolonlardan hoşlandığı için en çok yaz mevsimini seviyor. Yemekle arası çok iyi, 15 senedir altın günlerinin değişmeyen ismi. 3 ayrı altın gününe üye ve zamanında belediyenin el sanatları kurslarına gitmiş. Rölyefte oldukça iddialı ve tabii ki kısa saçlı.

Yeni bir tiramisu tarifi aldım geçen gün bizim gündeki Semra Hamm’dan. Kızına bol bol yapıyormuş, kalorisi de çok yok dedi hem, peynirden yapıldığı için yararlı da, eh, yaparım tabii, yapmaz mıyım?

Bu altın günleri, hem para biriktirmemize, hem sosyalleşmemize hem de yeni tarifler öğrenmemize yaramıyor mu Allah aşkınıza?

cocuk tatli

Hatta herkes beyazları nasıl kapatacağının yeni formüllerini bile buluyor. Her seferinde başka bir şey öğreniyorum.

Neyse ki, hepimizin saçları kısa da, kuaföre tonla para dökmeden, kendi işimizi kendimiz halledebiliyoruz. Küllü kumral gençken de benim rengimdi zaten, şimdiye setlerini yapmışlar o boyaların, hoop 1 saatte beyazlan kapatıyorum vallahi de billahi de…

Aslında önceki seneler daha çok şeye katılırdım. Kocamla sinemaya giderdim, alışveriş yapardık, indirimleri takip ederdim, günlere daha az zamanım kalırdı. Şimdi oğlan da büyüdü, sınavlara hazırlanmaya başladı, e onun derdi, kocamın derdi derken, tek sosyalleştiğimiz yer altın günü kaldı. Oralardan da ne öğrenirsem öğreniyorum işte…

E şimdi benim oğlum üniversite sınavlarına hazırlanıyor dedim ya, malum sistem de değişti, her sene farklı bir şey çıkartıyorlar başımıza, biz de çocuğun geleceği için gereken neyse onu yapıyoruz…

Ama geçmişten beri ailemizden öğrendiğimiz şeyleri de düşünmeden edemiyorum. Oğlanın göbek de hafif hafif çıkmaya başlamışken, danışmanın tam zamanı diye düşündüm…

Sizden de öğrenir, öğrendiklerimi günde anlatırım, herkes yararlansın, çoluğuna çocuğuna sağlıklı yemek pişirsin, iyi baksın.

Oğlum Kerem ders çalışırken, ben de hep pastadır çörektir götürüyorum masasına. Arada mola verip yiyor onları. Aslında çörekle çok işi yok ama, pastalara dayanamıyor. Ben de ne yalan söyleyeyim, en sevdiği tatlıları, pastaları yapıyorum ki, tatlı yesin de zihni açılsın…

Ama böyle de zihni açılırken obez olmasın çocuğum?

Ben işte onu merak ediyorum. Sonradan okulu kazanacak ama kilo verme derdine düşecek bu kez de, öğrenirsem çok iyi olacak o yüzden. Zihin açıklığı için şekerli gıdalar mı iyidir? Yoksa acaba başka şeyler mi denesem?

Aslında çocuğun kendinde var ne varsa ama annelik işte, ucundan kıyısından katkım olsa başarısına deyip, o ne isterse onu yapıyorsun.

Ama en azından ben de bilinçli yaparsam bir şeyleri, ona göre önlemimi alırım, ikinci bir sıkıntı yaşamayız değil mi ama?

Merhaba Süheyla Hanım,

Çocuğunuzla ilgili endişelerinizi çok iyi anlıyorum. Her anne çocuğu için en iyiyi ister ve elinden gelenin en iyisini yapar. Ne kadar güzel onun doğru beslenmesiyle ilgili endişelenip, bana yazmışsınız. Ancak bazı doğru bildiğiniz yanlışlar var. Beynin çalışması için glikoza yani şekere ihtiyacı olduğu doğru. Ancak pasta ve şekerlemeler gibi basit şekerlerden alınan glikoz kan şekerini hızlı yükseltip düşürdüğü için konsantrasyonu azaltır. Kan şekeri dalgalanmalarını önlemek için ders çalışırken en iyisi bir bardak sütle, elma veya muz gibi bir meyve çocuğunuzun konsantrasyonuna çok daha iyi gelir. Vücudumuz ihtiyacı olan şekeri meyvelerden kar-şılamalıdır.

Günlük beslenmesinde çocuğunuza konsantrasyonu artıran balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, maydanoz ve yeşil biber gibi besinler verebilirsiniz.

Yapılan bilimsel çalışmalar, algılamayı artıran ve hafızayı güçlendiren bazı besinlerin olduğunu ortaya koymuştur: Avokado, havuç, ısırgan otu, yaban mersini, limon, balık, etler, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, süt, yoğurt, kepekli tahıllar ve pekmez gibi… Mutlaka bu besinlerin günlük tüketiminde yer almasını sağlayın.

Sınav öncesinde ve sınav zamanında başka neler yapmalısınız gelin bakalım:

– Kahvaltı çok önemli. Kahvaltıda tam buğday ekmeği ya da kepekli ekmek tercih etmek stresi azaltıyor, mutluluk hormonunu artırıyor. Stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık yaşamak doğaldır. Bu sebeple, kahvaltıda miktarların az tutulması önemlidir.

• Sınav öncesi gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmalı. Brokoli, lahana, karnabahar, pırasa, turp, salatalık ile kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek, barbunya gibi baklagilleri tüketmekten kaçınması gerekiyor.

• Aşırı tuz ve şeker içeren gıdaları tüketmemeye çalışsın.

• İçeriğini bilmediğiniz yiyecek ve içeceklerden uzak tutun ve mümkün olduğunca dışarıdan yemek yememeye gayret etsin.

• Açık havada hoşlandığı spor ve aktiviteleri yapmalı, (sakatlanma riskine karşı dikkatli olsun)

• Yatma ve kalkma saatlerinin düzenli olmasına özen gösterin. Günde 8 saat kadar uyumaya çalışmalı.

• Sınavdan önceki akşam ılık bir duş almak uyumayı kolaylaştırır.

• Geçmişteki başarısızlıklarını asla aklına getirmemeli, olumsuz düşünmesin.

SINAVA YAKLAŞIRKEN

• Çok önemli bir eşik olabilir, kabul. Ancak panik yapmaya gerek yok, dünyanın sonu demek değil.

• Öncelik her zaman sağlık olacaktır. Sağlıklı bir yaşamın temeli de yeterli ve dengeli beslenmekten geçer.

• Beslenme, beyin gelişimi ve hafızayı etkilemektedir. Zeka ve konsantrasyon üzerine etkisi büyüktür. Amaç asla karın doyurmak olmamalıdır.

• Besin çeşitliliğine önem vermeli, tek tip beslemekten kaçınmalı.

• Düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalı ve asla öğün atlamamalıdır.

• Dışarıda ve açıkta satılan besinler sindirim rahatsızlıklan ve zehirlenme riski nedeniyle tercih edilmemeli.

• Haftada 2-3 kere balık yedirmeye özen gösterin.

SINAVA BİR GÜN KALA

• Erken saatlerde iyi bir kahvaltı ile güne başlamalı.

• Temiz havada yürüyüş yapmalı.

• Eve gelince meyve gibi küçük bir ara öğün almalı.

• Asla ders notlarına bakıp tekrar yapmamalı, hafif bir müzik eşliğinde dinlenmek iyi gelir.

• Etli sebze yemeği, yoğurt, ekmek, salata gibi çeşitli besin gruplarının yer aldığı öğle yemeğinin ardından balık tutmak gibi bir hobi ile uğraşmak, arkadaşlarla gezmek veya sosyal bir aktivite keyif verici olabilir. Asla son gün eve kapanmasın.

• İkindi vakti sandviç ve ayran, dondurma, tost ve taze sıkılmış meyve suyu gibi bir ara öğün almayı ihmal etmemeli.

• Akşam ızgara, buğulama veya fırında balık, bol yeşillik ve ekmek kombinasyonlu bir yemek, yatmadan önce ise muz-süt, çilek-yoğurt gibi bir ara öğün almak son derece sağlıklı olacaktır.

• Kuru baklagiller gibi gaz yapan besinlerden kaçınılmalıdır.

SINAV SABAHI

• Kahvaltı mutlaka evde yapılmalıdır, poğaça ile geçiştirmesine izin vermeyin.

• Çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler yerine, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları veya taze sıkılmış meyve sularını tercih etmelisiniz.

• Yumurta, peynir, zeytin, pekmez, ceviz, esmer ekmek, domates, salatalık, yeşil biber, maydanoz ve taze ya da kuru meyveden oluşan zengin bir kahvaltı gayet uygun olacaktır.

• Alışık olunmayan bir besin denenmemelidir.

• Şekerli, yağlı ve aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.

• Kan şekerinde dalgalanma yaratmaması için, sınav öncesi kesinlikle şeker ve şekerli bir besin (örn., çikolata) tüketilmemelidir.

• Sınav esnasında yanında mutlaka su, kuru meyve ve tuzlu bisküvi bulundursun.

İnanmak başarmanın yarısıdır. Asla karamsar olmayın.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir