Tekrarlayan Ortakulak Enfeksiyonları

Tekrarlayan Ortakulak Enfeksiyonları

Tekrarlayan ortakulak enfeksiyonları

Alerjik nezlede ödem sonucu gelişen burun tıkanıklığının doğal bir sonycu olarak ortakulağı havalandıran ve burun içine açılan östaki borusu da tıkanır. Normalde yutkunmayla östaki borusunu farkında olmadan açar ve ortakulağa hava girmesini sağlarız. Burun içi ödeme bağlı östaki tüpünün tıkanması ortakulağa yutkunmayla dolması gereken hava girişini bozar. Havalanması bozulan ortakulakta negatif bir basınç artışı olur. Bu durum kulak içine damarlardan sıvı sızmasına yol açar. Ortakulakta biriken sıvı mikropların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Bunun sonucu olarak da tekrarlayan ortakulak enfeksiyonları gelişir.

Tekrarlayan Ortakulak Enfeksiyonları

Alerjik nezleye bağlı devamlı burun tıkanıklığı yaşayan çocuklarda sıradan bir nezle sonucu kulak ağrısı ve ateşin görüldüğü bu tabloya ortakulak enfeksiyonu (akut otitis media) adı verilir. Bu hastalık hali, genellikle kısa sürede antibiyotikle geçen kendi içinde sınırlı bir enfeksiyondur.

Ancak, alerjiye bağlı burun tıkanıklığının daha da ağırlaşması halinde ortakulakta devamlı bir negatif basınç hali gelişir. Bunun sonucu olarak da ortakulakta devamlı olarak sıvı varlığı söz konusu olur. Bu duruma “seröz otit” adı verilir. Seröz otit olduğunda, bu kez çocukta akut ortakulak enfeksiyonlarında görülen ateş ve kulak ağrısı görülmeyebilir. Ancak çocuğun kulaktaki sıvıya bağlı az işittiği fark edilir. Kısık sesle söylenenleri tekrarlatma veya televizyonu yüksek sesle dinleme gibi belirtiler çocukta kulakta sıvı birikimine bağlı duyma kaybı işareti olarak algılanmalıdır.

Seröz otit tedavi edilmezse kalıcı duyma kaybına neden olabilir. Sinsi gelişen bu kalıcı duyma kayıplarından korunmak için alerjisi olan çocuklarda burun tıkanıklığına kulak tutulumunun eşlik edip etmediği mutlaka araştırılmalıdır.

Bu tip durumlarda yapılması gereken, çocuğun burnunun açılmasıdır. Bunun için ilk yapılması gereken şey, alerjik olunan maddenin tespiti ve bu maddeden uzak durmak olmalıdır. Ayrıca burundaki alerjik ödemi çözücü kortizonlu burun spreylerini düzenli kullanmak, burnu açacak bir tedavi yaklaşımıdır. Alerji tedavisinde sıklıkla kullanılan ağızdan alerji ilaçlarının (antihistaminikler) burunda alerjik ödemi gidermediğini ve kulak enfeksiyonlarını önlemekte etkili bir tedavi yolu olmadığını belirtmek isterim.

Burun yolunu kana karışma oranı düşük kortizonlu sprey ilaçlarla açmak ve beraberinde alerjinin uzun ve köklü tek tedavisi olan dilaltı aşı tedavisine başlamak şu an için alerjiye bağlı ortakulak problemlerinin en güncel tedavisi olarak kabul edilmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir