Temiz Bir Çevre, Ekolojik ve Ekonomik Denge İçin Yapılması Gerekenler

Temiz Bir Çevre, Ekolojik ve Ekonomik Denge İçin Yapılması Gerekenler

Temiz Bir Çevre, Ekolojik ve Ekonomik Denge İçin Yapılması Gerekenler

Bu uygulamaları evde, işte veya okullarda çok kolay bir şekilde uygulayabilir ve hayat tarzı olarak benimseyebiliriz.

Su Kullanımı

Dünyanın 2/3’ü sudur. Bunun yüzde 97’si deniz suyu olduğu için kullanıma uygun değildir. Geriye kalan suyun da büyük bir kısmı kutuplarda buz halinde olduğu için yine kullanım dışıdır. Yani dünyada var olan kullanılabilir suyun miktarı 3/10000 m3’tür. Dünyada 1,5 milyardan fazla insan yeterli su olmadan yaşamaya çalışmaktadır. Bizler de ısrarla yapmakta olduğumuz hatalardan dolayı yakın bir gelecekte kullanılabilir su sıkıntısı yaşayan bir ülke haline gelebiliriz.

Temiz Bir Çevre, Ekolojik

Pratik bir örnekle bu konuyu açıklayalım:

Su dolu cam fanusun içine bir balık koyup, fanusun çeşmesini açtığımızı düşünelim. Eğer zamanında müdahale edip çeşmeyi kapatmaz isek; balık ölecektir. Cam fanusu dünya olarak; içindeki balığı da suya ihtiyacı olan canlılar; açık kalan musluğu da evimizdeki musluğumuz olarak düşünelim.

Yani biz bilinçsizce musluklarımızı açık bıraktığımız sürece gelecek nesillerimizi susuz bir dünya bekliyor olacak.

Su sadece temizlik demek değildir. Su yoksa hiçbir şey yok demektir, insan gibi evrenin de başlama ve devam etme noktası sudur. Bir kilo buğdayın elde edilmesi için ihtiyaç duyulan su miktarı 1000 litredir. 1 kilo pirinç için 3000 litre; 1 fincan kahve için 140 litre suya ihtiyaç vardır. (Kahve çekirdeğinin yetişip bir fincan kahve olması için geçen sürecin tamamı)

Günlük hayatta çok basit şeylere dikkat ederek su israfını azaltabiliriz. Diş fırçalama sırasında ortalama 15 litre suyun boşa gittiği tespit edilmiştir. Çünkü birçok kişi dişlerini fırçalarken suyu açık bırakıyor. Oysa dişlerimizi fırçalarken ihtiyaç anında musluğu açarak su kullanabileceğimiz gibi bir su bardağına su doldurup yanımıza alaak ihtiyaç anında fırçamızı onunla ıslatıp pekâlâ dişlerimizi fırçalayabiliriz.

Baylar tıraş esnasında 20 ile 30 litre arasında suyu boşa harcıyorlar. Oysa eskilerin yaptığı gibi tıraş olurken bir tasın içerisine su koyup fırçamızı o suyla ıslatarak ve ihtiyaç anında fırçamızı aynı suda ıslatarak tıraş olabilirler.

5 dakikalık duş yaparken yaklaşık 150 litre su kullanılır. Bu yüzden duş sürelerine dikkat etmeliyiz.

Kısacası ellerimizi yıkarken, diş fırçalarken, erkekler tıraş olurken, çamaşırda, bulaşıkta su kullanımına dikkat etmeliyiz.

Atıklar

Türkiye’de birçok yerel yönetim kâğıt, naylon ve pil gibi dönüşümü zor olan atıkları haftanın belirli günleri özellikle kapı kapı dolaşıp toplamaya başladı. Biz de evimizdeki atıklarımızı buna göre tasnif etmeliyiz. Naylon, kâğıt ve pil gibi atıkları günlük çöplerle atmamalıyız.

Konut

Yaşadığımız evin aydınlatılmasından kullanmış olduğumuz temizlik malzemesine kadar her şeye dikkat etmeliyiz. Hatta konutlarımız daha yapılırken doğayla dost, çevreyle uyumlu ürünler kullanmaya gayret etmeliyiz.

Gürültü Kirliliği

En azından trafikte araç kullanırken kornayı daha az kullanabiliriz.

Hava Kirliliği

Hava kirliliğinde temel sorun büyük sanayi kuruşlarının filtresiz bacalarından çıkan gaz atıklardır. Kullanılacak yakıtın temiz ve kaliteli olmasına dikkat etmeliyiz. Fabrika bacaları ve büyük ısıtma sistemlerine filtre taktı rmalıyız.

Büyükşehirlerde arabaların egzozlarından kaynaklanan kirliliğin azaltılması için önlemler alınmalıdır. Bu kirleticiler kış aylarında ozon oluşmasına neden olduğu için canlıların solunumunu güçleştirmektedir.

Ormanların tahribatını önlemeli ve ağaçlandırma çalışmalarını yaygınlaştırmalıyız.

Kullanmış olduğumuz deodorantlar ozon tabakasına çok ciddi zarar vermektedir. Deodorant ve parfüm kullanımını minimize etmeliyiz. Alternatif ürünlere yönelmeliyiz.

Radyasyon

Herkes radyasyon ve etkilerinden bahseder. En yalın haliyle radyasyon; elektromanyetik dalgalar veya küçük parçacıklar biçimindeki enerjinin yayılması ya da aktarılmasıdır. Günümüz modern hayatında radyasyondan tamamen kurtulmak pek mümkün görünmüyor. Ama bunu en aza indirebiliriz.

En çok radyasyon yayan röntgen, tomografi ve tıbbi teçhizatlar başta olmak üzere televizyon, radyo, cep telefonları en büyük radyasyon kaynaklarıdır. Evlerde kullandığımız bu tip aletleri kapatırken mutlaka fişlerini elektrik prizinden çıkartmalıyız. Bilgisayar monitörü alırken düşük radyasyonlu olmasına dikkat etmeliyiz. Cep telefonlarını çok fazla kullanıyorsak mutlaka kulaklık kullanmaya özen göstermeliyiz.

İçinde Kimyasal Barındıran Ürün Kullanımı

Kimyasal içerikli ürünler hayatımızın hemen her yerinde karşımıza çıkmaktadır. Bu ürünler hayatımızı kolaylaştırdığı için çoğumuzun vazgeçilmezleridir.

Deterjanlar, içerdiği kimyasal maddeler bakımından hayatımızda çok ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. İçerisinde bu denli zararlı kimyasallar barındıran temizlik ürünlerinin yerine daha ekonomik olan, evimizde hazırlayabileceğimiz doğal temizleyici maddelerle temizliğimizi yapmalıyız.

Günümüzdeki boyaların birçoğu da zararlı kimyasallar içermektedir. Boya satın alırken kurşunsuz, çevreye zarar vermeyen su bazlı boyaları tercih etmeliyiz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir