Yüzdeki Çilleri Güzelliğe Çevirmek

Yüzdeki Çilleri Güzelliğe Çevirmek

Birdenbire tasarımcılara, fotoğrafçılara ve makyaj artistlerine ilham vermeye başladılar. Üstelik inanılmaz da şirinler! Evet, çillerinden bahsediyoruz. Şimdi, pudranı bir kenara koy ve çillerinin özgürce kendini göstermesine izin ver!

Çiller pek sevilmediği, fazla “çocuksu” gösterdiği ve daha da önemlisi, güneş koruma alışkanlıklarından yoksunluk belirtisi gibi görüldüğü için bugüne dek hep gizlenmeye çalışıldı. Ama nihayet, gün geldi ve devran döndü: Defile şovları, ünlüler ve sanatçılar, bu noktaların eşsizliğini ön plana çıkarırken; genetik araştırmacıları da çillerin kökenini derin bir şekilde araştırmaya başladı. Sonuç mu? Artık çilleri olan tüm kadınlar, cilt rengi ne olursa olsun kalın fondötenleri rafa kaldırıyor ve onları gururla taşıyor. Hatta bu minik beneklere doğuştan sahip olmayanlar da onları kıskanıp, bazı hilelerle kendini oyuna dâhil ediyor. Haydi, sen de bu kulübe katıl!

Cildinizi Onarmaya Hazırmısınız

ÇİL TAM OLARAK NEDİR?

Tıp dilinde “efelid” olarak adlandırılan çillere, annen ve baban sayesinde sahip oluyorsun. Mayo Klinik Dermatoloji Uzmanı, dermatolojik genetik araştırmaları yapan Doktor Amit Sharmai, “Çil çekinik bir özelliktir, dolayısıyla sende belirgin bir şekilde görünmesi için her iki ebeveyninin de o geni taşıması ve sana geçirmiş olması gerekir*diyor. Çil oluşumuna neden olan gen ise, aslında pigment düzenleyen MC1R geninin iyi huylu bir mutasyonu.

Kelt kalıtımına sahip insanlardaki mutasyonun, açık tenli ve kızıl insanlarda şu bildiğimiz “noktacıklara” neden olduğu doğru olsa da Saharma, MC1R geninin çeşitliliğinin Çinli, Japon, Fransız, Akdenizli, İsrailli ve belirli Afrikalı etnik gruplarda da görülebildiğini söylüyor.

Gelişimine Yakından Bakalım

Çilli bir bebek mi? Tatlılıkta doz aşımı olsa gerek! Ama böyle bir şirinliği ancak hayal edebiliriz:

New York’taki Metropolitan Hastanesi’nden Mohs Cerrahisi Uzmanı ve Dermatolojik Cerrahi Bölümü Yöneticisi Doktor Dendy Engelman, benlerin ve diğer doğum lekelerinin ilk günden itibaren var olabildiğini fakat aynı şeyin çil için geçerli olmadığını söylüyor. Çiller ışığa maruz kaldığında görünebiliyor, çoğalabiliyor ve özellikle yedi ya da sekiz yaşlarındayken ilk kez beliriyorlar, işte tam da bu nedenle güneş hasarının çil oluşumuna yol açtığı efsanesi devreye giriyor.

Evet, bu bir efsane. Miami’deki Barba Dermatoloji’den Dermatolog Alicia Barba, “Hücresel düzeyde güneş hasarı DNA’yı etkiler, büyük ihtimalle tümör oluşumuna ve cildi sıkılaştıran kolajenle elastinin bozulmasına neden olur” diyor. Ancak çil olufumuna neden olmaz. Barba, çillerini “sadece bir cilt özelliği” olarak görmen gerektiğini söylüyor ve ekliyor; “Eğer güneşe karşı gereken önlemleri alıyorsan, çillerin dolayısıyla cildinin hasar gördüğünü ya da cildine iyi bakmadığını düşünüp üzülme.”

Güneş Koruyucu Kullan

Eğer açık tenliysen ve çillerin varsa, seninle aynı cilt tonuna sahip olup çilleri olmayan insanlara göre cilt kanseri riskin daha fazla. Dolayısıyla tetikte olmalısın: Yılda iki defa kontrol için dermatoloji uzmanına git ve güneş koruyucu kullanmayı ihmal etme. New York’taki Mount Sinai Tıp Merkezi’nden Yrd. Doç. Dr. Francesca Fusco, “Yıl boyunca geniş spektrumlu, UVA/UVB ve en az 30 SPF faktörü içeren bir güneş koruyucu kullanmalısın” diyor.

Çil ile güneş lekesini nasıl ayırt edeceğinden emin değil misin? Fusco, “Temelinde hasar yatmayan sağlıklı çiller, güneşin altında kaldıkça koyulaşmalı ve daha az güneşe maruz kaldığında solmalı, hatta kaybolmalıdır” diyor ve ekliyor; “Güneş lekeleri, çillere göre daha koyu renk olur ve koyu kalmaya devam eder.” Çil tonundaki değişimler, nerede yaşadığına göre farklılık gösterebilir. (Örneğin tatile gittiğinde belirginleşebilir.) Barba, güneş lekesini gösteren diğer işaretlerinse lekenin boyutu (kalemin ucu gibi değil silgisi kadarsa) ve şekli (sınırları, çillerine oranla daha belirginse) olduğunu söylüyor.

Eğer güneş lekelerin varsa paniğe kapılma. Bunların kaybolmalarını sağlayabilirsin. Bunun için eczanelerde bulabileceğin aydınlatıcı içerikleri olan dermokozmetik ürünler kullan. Fusco, kojik asit ya da meyan kökünü öneriyor; örneğin SkinCeuticals Pigment Regulator’ı (t335; eczanelerde) deneyebilirsin. Barba ise, ışık enerjisi ile pigmentleri yok eden Instense Pulsed Light (IPL) yöntemi ile inatçı lekelerden kurtulabileceğini söylüyor.

Melanin Şaheserleri

Çillerin güzel olup olmadığını Londralı fotoğrafçı Brock Elbank’a sorman yeterli. Kendisi, 100’ün üzerinde çilli suratı fotoğrafladı ve çektiği 150 portreyi (birçoğunu @mrelbank Instagram hesabından inceleyebilirsin) 2017 yılında açacağı sergide kullanmayı planlıyor.

S: #Freckles serisine başlamak için sana ilham veren şey neydi?

C: Futbol takımındayken tanıştığım arkadaşım John lad Eddie -ki o zamanlar 10 yaşındaydı- her tarafında çil olan ve daha önce hiçgörmediğim inanılmaz bir yüze sahipti. John’a bir portresini çekmek istediğimi söyledim ve böylece bu işe başlamış oldum. Ardından, bu konuya takıntılı hâle geldim ve fotoğraflayabileceğim çeşitli, yüzler aramaya başladım.

S: Çilleri neden dikkat çekici buluyorsun?

C: Çilli olan iki yüz (sahipleri ikiz olsa bile) asla aynı değildir. Ayrıca çok farklı kökenleri olan insanlarda bulunabilirler. Iskoç, Jameikalı, İngiliz, Sierra Leoneli, Çinli, Kuveytli, Perulu, Batı Hint Adalı… Yani birçok farklı ırktan, çilli insanlar fotoğrafladım.

S;.İnsanlar nasıl tepki verdi? Özellikle sosyal medyada?

C: Birçok insan, çillerle ve diğer _1 pigmentasyon tipleriyle olan mücadelelerini anlatmak için benimle iletişim kurdu. Sadece kendilerine özgü, türüne az rastlanan görünümlerinden dolayı özellikle büyüme döneminde dışlandıklarını, korkutulduklarını ve diğer insanlardan sözlü ve fiziksel olarak kötü muamele gördüklerini söylediler. Bunlara neden olan “o” şey, tam aksine beni fotoğraf çekmem için cezbediyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir