Anne Olunca

Anne Olunca

Çığlık atan, kusan ve uyumayan minik bir bebekle, sekiz saatlik uyku keyfi yaşamak ve 15 farklı besin öğesi içeren salata hazırlamak zor, biliyoruz. Fakat paniğe kapılma! Sağlığını bu süreçte korumanı sağlayacak yolları tek tek ele aldık.

Bebek sahibi olduktan sonra kontrol edemeyeceğin birçok şey var: Bebeğinin yemeğini ne kadar uzağa fırlatacağı, geceleri hangi sıklıkta ağlayacağı, bezinden firar edecek dışkı miktarı gibi. Ancak en azından kendi sağlığın için rutinine dâhil etmenin senin elinde olduğu bazı şeyler var. Bunlardan haberdar olduğunda, gece-gündüz süren yeni işinin gerekleri ile baş edebilmen mümkün.

anne-1

Zihin Sağlığın

Bebekler, verdikleri keyif ile birlikte büyük görevleri de beraberinde getiriyor: Beyond The BabyBIues kitabının ortak yazarı Catherine Knox, giderlerin artması, özgürlüğün kısıtlanması, sürekli yorgun olma hâli, onu doyurma konusunda kaygı duyma, düzen kurma ve güvenliğini sağlama gibi pek çok noktaya dikkat çekiyor. Yazarlar kitapta ayrıca, yeni anne olmanın hayatın en mutlu zamanı sanılmaması gerektiğine değiniyor.

Eğer sen de her yeni annenin yaşadığı duygusallık yerine doğum sonrası depresyonu yaşadığını düşünmeye başladıysan, sana yardım edebilecek olan bir uzmanla bir an önce konuşmalısın. Knox, “Eğer anne, hayatını negatif olarak etkileyen ve iki hafta ya da daha fazla süren yoğun duygular deneyimliyorsa, profesyonel bir yardım almasının vakti gelmiş demektir” diyor. Bu bir anksiyete ya da depresyon olmasa bile, daha fazla yardım ve destek alman gerektiğinin bir belirtisi olarak görülüyor.

Profesör Gordon Parker, Kerrie Eyers ve Profesör Phlip Boyce’un yazdığı Overcoming Baby Blues kitabından derlediğimiz, annelik hüznünü yok edecek ve duygusal durumunu iyileştirecek yandaki stratejiler, sana yardımcı olabilir:

Bazı insanlar bebek sahibi olmanın ilişkilerini güçlendirdiğinden bahseder. Acaba gerçekten öyle -mi? Denver Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucunda, yeni ebeveynlerin yüzde 90’ının ilişkilerinde yaşadıkları tatminin bebekten sonra azaldığı anlaşılmış.

Sydney Dispute Resolution’dan Aile Danışmanı Jack Ellis, “Aracı olarak çalıştığım ayrılmış çiftlerin deneyimlediği birçok problem, bebek sahibi olduktan sonra başlıyor. Bebeğin kötü bir fikir olduğunu söylemiyorum, bir bebek sahibi olmak ikinizin yapabileceği en iyi şey de olabilir” diyor. İşte aşkınızı sağlam tutmanın yolları:

İLİŞKİNİZİN DEĞİŞECEĞİNİ BİL

Ellis, “Aile İki yerine üç kişiden oluşmaya başladığında ilişkinin değişmesi kaçınılmazdır. Dolayısıyla buna hazır olmalısınız. Fakat bunu korkulacak bir şey olarak düşünmeyin” diyor ve ekliyor; “Çoğu çift eskiden sahip oldukları dinamiğin kaybolmasından üzüntü duyar fakat şunu akimda tutmalısın: Uzun seneler boyu beraber olacaksınız ve ilişkiniz de birçok farklı evreden geçecek. Zaten hiçbir şey değişmezse o ilişki bayatlamaya başlar.”

EV İŞLERİNİ ÖN PLANDA TUTMA

Ellis, çocuğunuz için mutlu ve istikrarlı bir ilişkinin, yıkanması gereken dağ gibi çamaşırdan daha önemli olduğunu söylüyor.

SEKSTEN ÖNCE UFAK TEMASLARLA BAŞLAYIN

Seks hayatına geri dönüş ufak adımlarla olmalı. Rekindling: YourRelationship After Childbirth kitabının yazarı Dr. Martien Snellen, “Öncelikle tekrar el ele tutuşup, birbirinize sarılmayı öğrenmeniz gerekiyor” diyor.

Uyku Kaliten

Avustralya Victoria’daki Murdoch Çocuk Araştırmaları Enstitüsü’nde yeni annelerle ilgili yapılan bir çalışma, her 10 anneden dokuzunun doğum sonrasında 18 aya kadar aşırı yorgunlukla mücadele ettiğini saptamış. Bebeğin ağlamaya başladığında bu konuda pek bir şey yapamayacağını biliyoruz, fakat ortalık sessizleştiğinde uyku kaliteni arttırabilirsin.

ÖNCEDEN PLANLA

Doğum öncesinde biraz hazırlık yap. Psikolog Mary Sanna, “Önceden mümkün olduğunca çok yemek pişir, gıda alışverişi yap ve dondur. Böylece bebeğin uyurken sende mutfakta saatlerce vakit geçirmek yerine yatağa girebilirsin” diyor.

UYKU ARALIĞINI BUL

Sanna, “Yeni doğmuş bebekler bir seferde iki ya da üç saat olmak üzere günde toplam 18 ila 19 saat uyur” diyor. Daha önce de duydun fakat tekrar söylüyoruz: Bebeğin uyurken, sen de uyumalısın.

UYKUDAN ÖNCE DUŞ AL

Uyku Uzmanı Dr. Alan Lankford, “Uykuya dalarken, vücut ısın bir buçuk derece kadar düşer” diyor. Uyumadan önce sıcak bir duş al. Böylelikle vücudun soğurken uyku moduna geçmen kolaylaşır.

TEKNOLOJİK CİHAZLARI KAPAT

Yataktayken Instagram’da sörf mü yapıyorsun? Daha sakin sularda yüzmeye ne dersin? Yapay ışık, biyolojik saatini mahveder ve uykuya teşvik eden melatonin hormonunun akışını engelleyen bir uyarıcı gibi davranır.

NÖBETİ DEVRET

Bebeği nöbetleşe besleyin: Sütünü pompayla biberona aktar ve sen uyurken minik emicinin beslenmesi için eşine ver.

Beslenme Düzenin

Bu dönemde asla ama asla paleo diyeti yapmamalısın. Karbonhidratlar, emzirirken veya gecede yalnızca birkaç saat uyuyabildiğin zamanlarda enerjini yükselten dostların olacak. İşte bu süreçte elinin altında bulunması gereken besinler…

TAM TAHILLI EKMEK & KAHVALTILIK GEVREKLER

Neden? Vücudun karbonhidratlara ihtiyaç duyar. Önemli olan ise, kalp dostu ve sindirime yardımcı lifler içerenleri tüketmen.

ORGANİK TAVUK

Neden? Bu kas yapıcı protein, aynı zamanda demir ve çinko kaynağı. Bebeğini emzirme aralarında, örneğin buzdolabında bir önceki günden kalan tavukla hızlıca bir sandviç hazırlayabilir, salata ya da pilav yapabilirsin.

BAKLAGİLLER

Neden? Baklagilleri kullanmak pratiktir. Paketin tamamını suda ıslat, ardından düdüklü tencerede haşla ve parçalara bölüp dondurucuya kaldır. Baklagiller az yağlıdır; protein, demir ve lifle doludur. Salata yada yemeklerine ekle.

ORMAN MEYVELERİ

Neden? Çünkü onlar antioksidan kaynakların! Örneğin 125 gr frambuazın içinde altı gram lif bulunuyorve seni uzun süre tok tutarken, atıştırma krizlerini kontrol altına almana da yardımcı oluyor. Ara öğünlerin için onları her daim buzluğunda tut.

YULAF EZMESİ

Neden? Çözülemeyen liflere göre midede daha uzun süre kalan çözülebilir lifler içerir. Yani seni tok tutar.

KURUYEMİŞLER

Neden? Bulabileceğin eti pratik atıştırmalıklar olan kuru yemişler, protein, lif, vitamin ve mineral açısından çok zengindir. Taze kalmaları için ağzı sıkı kapalı ambalajlarda yada kapaklı cam kavanozda buzdolabında sakla.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir