Ciltte Çil ve Leke Tedavi Yöntemleri

Ciltte Çil ve Leke Tedavi Yöntemleri

Çiller ve lekeler

Genetik faktörler, vücudun fazla melanin üretimi, güneşe maruz kalma, hormonal değişiklikler gibi birçok faktör cilt yüzeyinin renk değiştirmesine, ciltte çil ve leke oluşmasına neden olabilir. Güneşten kaçınmak çoğu zaman en etkili tedavi yöntemlerinden biri… Bununla birlikte lazer uygulamaları, kimyasal peeling uygulamaları, çeşitli lazer uygulamaları, kriyoterapi alternatif tedavi seçenekleri arasında yer alıyor. Eğer çillerinizden ve cilt üzerindeki lekelerden rahatsızlık duyuyorsanız, öncelikle iyi bir dermatolojik muayeneden geçmeli ve sonrasında en doğru yönteme doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz.

yuzde ciller

ÇİLLER

Çiller, bölgesel artmış melanin üretimi sonucu oluşan, çoğu zaman noktasal lekelerdir. Çillerin oluşumundaki diğer faktörler de güneşe maruz kalma ve güçlü bir ailesel eğilime sahip olma şeklinde sıralanabilir.

Çiller çoğunlukla yüz bölgesine yerleşme eğilimindedir. Kollar ve omuzlarda da sık görülürler. Çillerde melanositlerde artışı görülmezken, melanin artışı söz konusu olabilir.

Çillerinden kurtulmak isteyenler güneşten çok iyi korunmalı.

Bunun yanı sıra kriyoterapi ve yüzeysel kimyasal peeling uygulamaları ve çeşitli lazer uygulamaları da deneyebilirsiniz.

CİLT LEKELERİ

Birçok cilt lekesi hormonal olanların yanında güneşle fazla temas sonrası ortaya çıkar. Kullandığınız kozmetik ürünler, özellikle kokulu ve renkli ise güneşle teması leke oluşumunu belirgin olarak artırır. Leke oluşumunun çeşitli nedenleri olduğu için tüm lekeler dikkatli bir dermatolojik muayeneden geçmeli ve sonrasında lekeye uygun bir tedavi yöntemi benimsenmeli.

Bu tedavi seçenekleri arasında yine kimyasal peeling uygulamaları, çeşitli topikal ve sistemik ilaçlar, mezoterapi gibi cilt altına uygulanan kimyasal ve organik ürünlerin karışımları, lazer uygulamaları sayılabilir.

DÖVMELER TEHLİKELİ OLABİLİR

Son 20-25 yılda ve gelişmiş ülkelerde gençler arasında oldukça rağbet gören dövmeler, insan derisi üzerine yapılan işaret ve desenlerin genel adı olarak tanımlanıyor. Dermatolojik olarak ise renk verici pigment ve boyaların cildin dermiş tabakasına kalıcı bir motif elde etmek amacıyla uygulanması diyebiliriz.

Dövme uygulaması sırasında kullanılan boyaların denetimi maalesef yapılmıyor. Hem kalıcı hem de geçici dövme uygulamalarında kullanılan boyalar FDA tarafından onaylanmış değil. Kullanılan boyalar inorganik/organik metal tuzları, çeşitli organik molekülleri ve boyaları içerir. Kullanılan bu ürünlerin dışında başlangıçta boya içerisinde yer almayan, ancak UV veya lazer uygulamalar sonrası oluşan kimyasallar da var. Bunların bir kısmının hayvan deneylerinde kanserojen olduğu gözlendi. Dövme çıkarılmasında kullanılan lazer ışınları pigmentlere spesifik olarak etki eder. Lazer ışınları ile parçalanan dövme pigmentlerinin vücudun doğal savunma mekanizmaları ile atılması sağlanır.

Bu işlemde dövmenin ve cildin rengi, kullanılan boyaların kalitesi ve cinsi, uygulama derinliği ve şekli, dövmenin yaşı ve uygulanan lazer sistemi büyük önem taşır. Bazı lekelerin zamanla kansere dönüşebilme potansiyeli varken, bazı leke benzeri deri üzerinde ortaya çıkan oluşumlar ve lekeler direkt kanser olabilir.

Bu nedenle deri üzerinde bulunan tüm oluşumların ve lekelerin öncelikle bir dermatoloji hekimi tarafından değerlendirilmesi, özellikle gelişebilecek deri kanserlerinin erken ve zamanında tamlanması açısından son derece önem taşıyor.

DERMATOLOJİ UZMANI DR. SALİH ÇETİNER




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir