En Popüler 9 Sandviç Çeşidi

En Popüler 9 Sandviç Çeşidi

Sandviç deyip geçmeyin. Pek çok ülkede sandviç içeriği kurallara bağlanmıştır. Örneğin ABD’de, kapalı sandviçlerin içinde en az yüzde 35 pişmiş et olmalı, ekmeğin sandviçteki payı yüzde 50’yi aşmamalıdır. Açık sandviçlerde ise yüzde 50 pişmiş et olmak zorundadır.

Denenmesi Gereken Sandviç Çeşitleri

İNGİLTERE’NİN güneydoğusundaki Kent eyaletinde, tarihi Sandwich kasabası vardır. 18’inci yüzyılın sonlarında bu kasabanın kontu olan John Montagu, kağıt oyunlarına çok meraklıdır. Günün geç saatlerinde diğer aristokratlarla kağıt oynarken atıştırmalık ihtiyacı duyar. Fakat oyunu bırakıp sofrada çatalla bıçakla, adabı muaşerete uygun yemek yiyecek zamanı yoktur. Yardımcısına iki ekmek dilimi arasına peynir, sebze, dilim et vs koyup getirmesini söyler. Böylece çatal kullanmadan, elleri yağlanmadan karnını doyurur. Kontun bu pratik gece yemeğine bir isim koymak hiç de zor olmaz: Sandviç. Aslında İngiliz edebiyatı yakından incelendiğinde 16’ncı ve 17’nci yüzyıllardaki eserlerde, “ekmek peynir” veya “ekmek dilim et” gibi tanımlamalar görülmektedir.

Günümüzün en pratik atıştırmalığı böyle doğmuştur. Sandviç deyip geçmeyin. Pek çok ülkede sandviç içeriği kurallara bağlanmıştır. Örneğin ABD’de, kapalı sandviçlerin içinde en az yüzde 35 pişmiş et olmalı, ekmeğin sandviçteki payı yüzde 50’yi aşmamalıdır. Açık sandviçlerde ise yüzde 50 pişmiş et olmak zorundadır. Geri kalan oranlarda ketçap, mayonez, salatalık ve hardal bulunabilir.

Amerikan haber kanalı CNN, dünyanın sandviç lezzetlerini derledi. Küresel olarak sandviçten daha çok sevilen bir yiyeceğin olmadığını savunan CNN, sandviç dünyasında dolaşmanın, dünyayı turistik olarak dolaşmaktan farksız olduğunu belirtti. En sevilen sandviçler şöyle sıralanıyor. Bakalım beğenecek veya ‘Ben de deneyeyim” diyecek misiniz?

Tramezzino (İtalya)

Torino ve Venedik’ten çıkma bir sandviç. Dilim beyaz ekmeklerin kabukları alınır. Dolgu malzemesi olarak ton balığı, zeytin ve salam kullanılır. Yöreden yöreye içindeki malzeme; yumurta, tavuk, domates, mantar, somon hatta enginarla değişebilir. Ekmek dilimleri üçgen kesilir. Sandviç kelimesine alternatif olarak seçilmiştir. “İki kat” arası demektir, ama aslında “kahvaltı ve öğle yemeği” arası anlamında kullanılır, îtalyanlar, gün içinde sofraya oturmak yerine tramezzino tüketmeyi sever. Ama akşam yemeği, hatta geceye uzanan bu öğün, mükellef olmalıdır.

Şavurma (Orta Doğu)

Orta Doğu ülkelerine özgü bir kebap türü. Koyun, keçi, tavuk, hindi veya sığır eti (etler marine edilmelidir) pişirilir ve lavaşla ya da dürümle sarılır. Zaten anlamı, “çevirme” demektir. Döner kebaptan pek farkı yoktur. Şavurmada önemli olan, sostur.

Bu sos da turşu, şalgam, humus, sarımsak ve tahinle yapılır. Garnitür olarak domates, soğan ve maydanoz katılabilir. Savurma, daha sonra Kafkaslar’a, Akdeniz ülkelerine ve Avrupa’ya yayılmıştır. Yunanistan ve Almanya’da çok tutulmuştur.

Muffaletta (ABD)

Muffuletta da denir. Amerikan sandviçi değildir. Ama Amerika’da, özellikle de New Orleans ve çevresinde çok popüler olan, Italyan kaynaklı bir sandviçtir. Soğuk servis edilir, isteğe göre tosttan da geçirilebilir. Italyan göçmenler tarafından Amerika’ya getirilen bu sandviç. Sicilya usulü yapılan yuvarlak susam ekmeğine, salam, İsviçre peyniri, Italyan peyniri ve zeytin konarak çeşnilendirilir. 1906’da New Orleans’a göç eden Sicilyalı Salvatore Lupo tarafından icat edilmiştir.

Pan bagnat (Fransa)

Eğer Nice Salatası (Niçoise) seviyorsanız, pan bagnat müptelası olma ihtimaliniz yüksek demektir. Fransa’nın güneyinde, gevrek tam buğday köy ekmeğinden yapılır. Çiğ sebze, ançuez (hamsi veya sardalyeden yapılan yağlı ve tuzlu balık ezmesi) zeytin, dilimlenmiş lop yumurta, ton balığı parçaları, zeytinyağı, tuz, karabiber ilave edilir. Bazen sirke eklenir ama mayonez kesinlikle kullanılmaz.

Montreal sandviçi (Kanada)

Etoburların “hayır” diyemeyeceği bir sandviç. Adı sandviçtir ama iç malzemesi çok olduğundan iki dilim ekmekle birlikte tabakta servis edilir. Sadece Quebee’e özgü baharatlandırılmış ve tütsülenmiş et kullanılır (Ouebee, Montreal kentinin yer aldığı eyalet). Ekmek, çavdar ekmeği olmalıdır. İsteğe bağlı olarak yanında patates kızartması ve peynir dilimleri de verilir. Bu sandviçin özelliği, etlerin aromatik bitkilerle zenginleştirilmiş salamurada iki hafta boyunca bekletilmesidir.

Salatalık sandviçi (İngiltere)

Sandviç Çeşidi
Sandviç Çeşidi

İçinde et olmayan birkaç sandviç türünden biri. Ingilizler, dilimlenmiş salatalığın ana malzeme olarak kullanıldığı sandviçi, akşam çay saatine doğru ya da çay vaktinde tüketmeyi çok sever. Salatalığın kabuğu mutlaka soyulmalıdır. Hafif tereyağlı beyaz ekmek arasına, ince salatalık dilimleri yerleştirilir. Ekmeğin de kabukları alınır. Kriket maçlarına gelen davetlilere sunulmak için türetilmiştir. Sosyetenin hafta sonu piknikleri için de en gözde sandviç türüdür.

Katsu sando (Japonya)

https://www.youtube.com/watch?v=fAnYSVzBhCo

Sığır etine az miktarda tuz ve karabiber serpildikten sonra un ve yumurta ile kaplayın. Ekmek dilimlerinin iki yanına tereyağ sürüp kızartın. Etleri de iki-üç dakika kızartın. Üzerine sos dökün. Sosu mu? Öyle basit değil. Pirinç sirkesi, soya, Worcestershire sosu, bal, tozşeker, ketçap, mayonez karışımı ile sos yapılır. Yanında kızartılmış patates ve kabak dilimleri ilave edilir. Ekmeği bile un, süt, tuz, yaş maya, yumurta, bal, şeker ve tereyağından elde edilir. Japonlar genelde sade yiyecekler tüketirler. Ama bu sandviçin malzemesi çok fazla.

Croque munsieur (Fransa)

Fransız kalelerinin vazgeçilmez sandviçi. Jambon ve peynirden yapılan, sıcak sunulan atıştırmalıktır. ‘‘Kıtır kıtır yiyin, mösyö” gibi bir anlama gelir. “Croque”, eski Fransızcadır. Günümüzün modern Fransızcası’nda “craque” denir. Fırınlanmış veya kaynamış et, iki dilim ekmek arasına konur, üzerine peynir eklenir ve tavada kızartılır. Ya da fırına atılır. Ekmeği kahverengiye çalmalıdır. Peynir olarak Gravyer (Gruyere) veya Emmental (İsviçre peyniri) tercih edilir. Bazı kafeler, Beşamel sos da kullanır. Cinsiyet ayrancılığı olmasın diye “Croque madame” sandviçi de çıkarılmıştır. Tek fark, Croque Madame’da pişmiş yumurta da olmasıdır.

Falafel (Orta Doğu)

Nohut köftesinin yağda kızartılmasıyla yapılır. Ara sıcak olarak tüketilir. Orta Doğu’nun pek çok kentinde, sokaklarda bile satılır. Ama bir restoranda size tabak içinde de gelir. Bol baharatlı son derece pratik bir yemektir. Vejetaryenler arasında çok sevilir. Enerji verir.

100 gramı, bin 400 kaloridir. A ve B vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko açısından son derece zengindir. İçeriğinde çözülebilir lifler vardır. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. 2012’de Ürdün’ün başkenti Amman’da dünyanın en büyük nohut köftesi yapılmıştır: 75 kilo. Bir restoranda servis edilen en büyük köfte ise beş kilodan fazladır. Siz yine de 25-30 gramlık köftelerden oluşan tabağı tercih edin.

Alev Rigel / Para




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir