Milyarderlere hizmet veren turizmciler

Milyarderlere hizmet veren turizmciler

TURİZMDE turist sayısı bakımından işler iyi gitse de, gelirlerde hâlâ istenen seviye yakalanamadı. TÜİK’in açıkladığı 2018 verileri incelendiğinde 2017′”de 741 dolar olan kişi başı harcamanın 2018’de 647 dolara gerilediği görülüyor. Kültür ve Turizm Bakam Mehmet Nuri Ersoy da konaklama dışı gelirlerin artırılmasını vurgulayıp, kişi başı harcamaların bin dolara çıkarılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar turizmde kişi başı harcamaların artması için, ürün çeşitliğine gidilip, “Farklı kesimler de Türkiye’ye çekilmeli” diyor. Türkiye’de yabancılara yönelik turizmin ilk başladığı belde olan Aydın’ın Kuşadası ilçesinde 1972 yılında doğan, dünya devi Thomas Cook’un Türkiye temsilcisi Diana Tur’da turizmi öğrenen girişimci Adviye Bergemann, bu konuda önemli çalışmalar yapıyor.

SESSİZ SEDASIZ AĞIRLAMA

Türkiye’ye zengin turistleri çekmek için kolları sıvayan Bergemann, kurduğu Aida Turizm ile 2003’te ilk olarak Rusya’da tanıtım yapmaya gitti. O yıllarda Rusya’da görüştüğü, portföyünde milyarderler bulunan bir aracı, kendisine Rusya’da İstanbul imajının Laleli’deki bavul turizmi olduğunu ve milyarderleri Türkiye’ye çekmenin hayal olduğunu söylemiş. Bergemann, İstanbul’un başka yönleri, farklı yüzleri olduğunu anlatıp, portföyündeki milyarderleri Türkiye’ye yollarsa memnun kalacaklarını söylemiş. Sonunda aracı ikna olmuş; önce Rusya’dan sonrasında Avrupa ve Körfez ülkelerinden milyarderler, krallar, prensler ve siyasiler Türkiye’de sessiz sedasız ağırlanmaya başlanmış.

Sessiz sedasız diyoruz çünkü işi ve imzaladığı ‘gizlilik anlaşması’ gereği bu müşterilerinin Türkiye’deki deneyimlerini basınla paylaşamıyor. Şimdiye kadar Türkiye’de aralarında Swarowski Ailesi, Tiffany&Co’nun torunu İtalyan Toto, Çinli milyarder Jack Ma, Kaşıkçı Ailesi, Amerikalı multi milyarder Firestone Ailesi, Russian Standard Vodka ve Russian Standard Bank’n sahibi Roustam Tariko, Rus restoranlar kralı Novikov gibi isimleri ağırladı…

KARAR VERİCİLERİ BULUŞTURUYOR

Aida Turizm ile Türkiye’ye yılda ortalama 5 bin milyarderi getirip gezdiren Bergemann, dünyada 1.2 trilyon dolara ulaşan ve kaymağı ağırlıklı olarak Fransa, Monako ve İtalya arasında paylaşılan global lüks turizm pastasından ülkemizin de pay almasını hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, ilkini 2015 yılında gerçekleştirdiği “LuxinTurkey-LIT” etkinliğini organize ediyor. Bergemann bu etkinliğe kimlerin katıldığı ve ne gibi sonuçlar alındığı hakkında şu bilgileri veriyor:

“Bu yıl beşincisini düzenleyeceğimiz organizasyona, lüks kategoride yer alan 30’un üzerinde otel ile 54 ülkeden 300’ü aşkın VIP-Top Buyer seyahat acentesinin CEO’su veya üst düzey yöneticileri katılacak. LIT, içerik, nitelik, program kalitesi, katılımcı otel seçimi, katılan ülke ve acente sayısı göz önüne alındığında; Türkiye, Avrupa ile Ortadoğu bölgesindeki öncü, lüks seyahat etkinliği olma özelliğini taşıyor. Konaklama sektörü, toplam lüks harcamalarında 191 milyar dolarlık bir paya sahip.

Bu rakamı dünyada gezen seyyahların yüzde 4’lük bir kesimini oluşturuyor. Seyahat endüstrisinde dünya çapında harcanan her 8″euro’nun biri lüks turizm için harcanıyor. Yapacağımız organizasyonda, ülkemize daha fazla milyarderi çekip, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin global pastadan yüzde 5’lik pay almasını hedefliyoruz. Türkiye’nin potansiyeli büyük, dolayısıyla bu işten 60 milyar dolarlık gelir elde edebileceğimize inanıyoruz.”

GÖBEKLİTEPE’Yİ SORUYORLAR

Her yıl LIT organizasyonuna farklı bir boyut kazandırdıklarını belirten Bergemann, Çırağan Palace Kempinski’deki etkinlik öncesi 14 Mart’ta Four Sea-sons Bosphorus’ta LIT Talks adıyla bir panel gerçekleştireceklerini söylüyor. Kültür ve Turizm Bakam Mehmet Nuri Ersoy tarafından açılacak ve ana konusu “Lüksün Dili” olarak belirlenen panelde, uzman kişiler tarafından “Yüksek Lüks, Lüks Seyahatin Geleceği, Seyahatte Tat Duyusu ve Lüks Endüstrisinde Yatırım Fırsatları” gibi başlıklar tartışılacak. “2022’ye kadar, lüks seyahat pazarının dünya çapında seyahat endüstrisinin en hızlı büyüyen segmenti olacağı tahmin ediliyor” diyen Bergemann konuyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Amadeus’un Future Travel Tribes 2030 araştırmasına göre, lüks seyahat pazarında ciddi bir artış bekleniyor. Artışın Hindistan’da yüzde 12.8, Çin’de yüzde 12.2, Rusya’da yüzde 9 ve Brezilya’da ise yüzde 4.2 olması bekleniyor. Global Trend raporuna göre ise, Türkiye lüks seyahat pazarından yüzde 2’lik bir pay alıyor. Payımız küçük ancak potansiyelimiz büyük. Şimdiye kadar Türkiye’ye gelen zenginleri İstanbul, Kapadokya ve Bodrum üçgeninde gezdirdik. Son zamanlarda bize başta Göbelditepe olmak üzere, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Mezopotamya’yı soruyorlar. Bu durum hali hazırda Türkiye’deki mevcut üçgene önümüzdeki dönemde yeni yerlerin ekleneceğini ortaya koyuyor. LIT organizasyonunda, zengin kesimden gelecek yeni talepler ve bunun doğru karşılanabilmesi için neler yapılması gerekitiğine ilişkin görüşleri de tartışacağız.”

“Balıkçı büyük ciro yaptı”

Başta Rusya olmak üzere, Körfez ülkeleri, Avrupa ve ABD’den milyarderleri ağırlayan Bergermann başından geçen unutamadığı iki olayı şöyle anlatıyor:

“Zengin Rus müşterimiz Türkiye’ye gelmeden kendisinin yılan balığı yemeğe meraklı olduğu bilgisi geldi. Araştırınca, Meksika körfezinde yetişen dünyanın en lezzetli yılan balıklarının belli dönemlerde yumurtlamak için Menderes Havzası’na geldiğini ve minik bir işletme sahibi bir karı-kocanın bunları sattığını öğrendik. Onlarla konuşup, mekanlarına mini dokunuşlar yaparak hizmet verebilecek hale getirdik. Müşterimiz orada yediği yılan balığını çok beğendi. 3-4 kişilik yemek için bin 500 dolar para ödedi. Balıkçı aile de hayatlarının en büyük cirosunu yaptılar. Başka bir Rus misafirimizin eşine yapacağı doğum günü partisi için bir oteli kapattık. Bu doğum gününde misafirlere Türk sokak lezzetlerinden tadabilecekleri özel bir büfe oluşturduk. Bu büfedeki ikramlar anında biterken oteldeki büfeye kimse dokunmadı. Etkinliğin sahibi ertesi gün plajda 10 bin dolarlık şarabının yanında kokoreç istedi. Bu kitleye hizmet emek isteyen girişimciler, milyarderlerin sunulan özel hizmetten memnun kalmaları halinde, 10 hatta 20 bin doları ödemeye hazır olduğunu aklından çıkarmamalı.”

Lüks müşterisi kimdir, ne ister?

  • Zamanı çok kıymetli, zaman kaybına tahammül edemiyor
  • Gideceği yere özel danışmanlarını yollayıp, her şeyi kontrol ettiriyor
  • Bebek gibi kişiye özel hizmet bekliyor
  • Özel jeti veya THY’nin tarifeli seferleriyle uçuyor
  • Tatilde ortalama 7 bin dolar harcıyor
  • Aldığı hizmetten memnun kalırsa yüklü bahşiş veriyor

Kerem Köfteoğlu




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir