Robosoft’lar hayatımızın her alanında

Robosoft’lar hayatımızın her alanında

İnsanın yaptığı pek çok işi birebir taklit ederek, hatasız yapabilen robotik süreç otomasyonu yazılımları 2019’da çok gündemde olacak. Yazılım robotlar hayatımızda giderek daha çok yer bulacak…

YENİ yılda âdettendir, öngörü yazıları yazılır. Şu olacak, bu olacak, trendler şöyle oluşacak gibi… Tabii ki bu öngörüler birden fazladır. Ben bu yıl bir öngörü de bulunacağım. 2019 robot yazılımların yılı olacak diyorum. Dikkatinizi çekmek istiyorum. Robotları yöneten yazılımların yılı değil, yazılımsal robotların yılı olacak.

Benim “Robosoft” olarak adlandırdığım, teknik adıyla “robotik süreç otomasyonu”, kural bazlı bir süreci ve işi tamamlamak için dijital sistemler ve uygulamalar kullanan insanı, birebir taklit ederek, el ve göz ile yaptıklarını onun yerine, hızlı ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesi için yapılandırılan ve “robot” olarak isimlendirilen yazılım teknolojisidir.

İŞLER OTOMATİK YAPILACAK

Robotik süreç otomasyonu, İngilizce kısaltmasıyla RPA robot, çalışanların katma değersiz işlerini dijital asistan olarak üzerine alır ve ortalama olarak yüzde 45 vakit harcadıkları bu rutin, sıkıcı ve kural bazlı işleri onların adına gerçekleştirir ve çalıştıkları kuruma ek kapasite kazandırır. Bu sayede çalışanlar, duygusal zekâ, empati, kavramsal beceri, müşteri ile iletişim gerektiren ve insan zekasına ihtiyaç duyulan katma değerli işleri gerçekleştirir. Yani şöyle düşünün, her sabah ofise gidip bilgisayarınızı açtığınızda yaptığınız standart işlemleri (posta programını açmak, internet tarayıcıyı açmak, vb.) kullanacağınız bir robosoft ile otomatik yapabileceksiniz. Birçok tık yapmak yerine tek tıkla bilgisayar birçok işinizi yapacak. Bu verdiğim örnek tam olmasa da en basit hali.

Bu teknolojik yatırımın geri dönüşü ortalamada altı ayda gerçekleşmektedir ve kurumlara kullanım alanlarına göre yüzde 30 ile yüzde 70 arası verimlilik kazandırmaktadır.

DÖRDÜNCÜ ENDÜSTRİ ÇAĞININ ROBOTU

RPA getirdiği çözümle 4. Endüstri Çağı olarak nitelendirilen bu dönemdeki büyük veri, nesnelerin interneti, süreç optimizasyonu gibi gelişmeleri tamamlayan en önemli teknoloji olup, kurumların dijital dönüşümüne en hızlı ve etkili katkıyı yapacak gibi görünüyor.

Bilgi işlemcilerin ilk başlarda biraz temkinli yaklaşacakları RPA yazılımı, bir kurumun bilgi teknoloji yap ismin bir parçası değildir, tam aksine mimaride en üst seviyede yer alıp altyapıda hiçbir değişiklik yapmadan teknolojinin verimli ve hızlı kullanılmasını sağlar. Bu sebeple bilgi işlem bölümlerine ek yük getirmez.

RPA yazılım robotu bir dijital çalışan olarak hiç uyumaz, sıfır hata yapar ve de çalışanların asistanı olarak onlara devamlı destek verir. Bunları övmek için yazmıyorum. Teknolojinin doğal sonuçları olduğu için yazıyorum.

PAZAR ÇOK HIZLI BÜYÜYOR

Bu alanda önde gelen firmalardan olan UiPath Türkiye Genel Müdürü Tansu Yeğen, “Ülkemizdeki kurumlar verimliliklerini artırmak, çalışanlarının memnuniyetini artırmak ve dijital

dönüşümlerini hızlandırmak için devamlı yeni çözümleri değerlendiriyor. Ekibimle birlikte özel ve kamu sektöründeki kurumlarla yakın çalışarak, UiPath’in robotik süreç otomasyonu ve yapay zekâ teknolojisi sayesinde öncelikle tekrarlanan süreçlerinin yazılım robotları tarafından yapılmasını sağlayacağız. Bu sayede kurumlann hızlanmasına, çalışan memnuniyetlerinin artmasına ve masraflarının da azalmasına destek olacağız” şeklindeki açıklamasıyla konuyu ülkemizin gündemine de getirdi.

Bu pazarın ekonomik verilerine bakınca da ilginç sonuçlarla karşılaşıyoruz. Henüz bir milyar dolarlık pazar olmasa da Forrester’ın tahminlerine göre 2017’deki 507 milyon dolar olan robotik süreç otomasyonu pazarının, 2021 yılında 3.3 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Benim öngörümse bu yılın son çeyreğinde ülkemizin teknolojik olarak önemli gündem maddelerinden biri olacak. Şimdiden söyleyeyim.

MUSA SAVAŞ




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir