Sağlıklı Hijyen İçin Ne Yapmalıyız?

Sağlıklı Hijyen İçin Ne Yapmalıyız?

Hijyen’in Kirli İç Yüzü

Hijyen kelimesi Yunancada sağlık anlamındaki hygies kelimesinden türemiştir. Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılan uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerine hijyen denir.

Üreticiler evlerimizin temiz olmasının yanı sıra hijyenik olmasının da gerektiğini, bunun için de çamaşır suyunun tek çözüm olduğunu anlatıp dururlar. Çünkü bunu yaparak bu kimyasalları satarlar.

Şuan piyasada 85 binin üzerinde kimyasal temizleyici çeşidi var. Bunlar sularımıza, toprağımıza, soluduğumuz havaya karışmakta ve vücutlarımızda depolanıp çok ciddi hastalıklara yol açmaktadır.

Sağlıklı Hijyen

Sprey boyalar, dezenfektanlar, fırın temizleyiciler, mobilya parlatıcıları ve diğer tüm sprey ürünler soluduğumuz havaya karışır. Boyalar, temizleyiciler ve lavabo açıcılar organik maddeleri parçalayan organizmaları zehirleyebiliyor. Hâlbuki bu parçalanma doğal döngünün işlemesi açısından zincirin olmazsa olmaz halkalarından biridir.

Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarda hamilelikte ve doğumdan sonra çamaşır suyu, dezenfektan, böcek ilacı, halı temizleyicisi gibi maddeleri sık kullanan annelerin çocuklarının ciğerlerinde hırıltı, 8 yaşından sonra da çocukların solunum yeteneklerinde azalma olduğu tespit edilmiştir.

Son yıllarda artış gösteren hastalıklardan biri olan alerjiye gelişmiş ülkelerde daha sık rastlanıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri olarak ise “hijyen teorisi” gösteriliyor. Köylerde yaşayan veya çok çocuklu kalabalık ailelerin çocuklarının bazı mikrop veya parazitlerle daha sık karşılaşmaları, bağışıklık sistemlerinin daha iyi gelişimine sebep olmaktadır. Böylece bağışıklık sistemindeki denge daha iyi korunmakta ve alerjik hastalık daha az görülmektedir. Şehirde yaşayan ve daha hijyenik ortamlarda büyüyen çocukların ise mikroplarla daha az karşılaşması sonucu bağışıklık sisteminin dengesi bozularak alerjik hastalıklar artmaktadır.

Gerçek anlamda hijyen; sağlıklı bir yaşam adına alınan temizlik önlemlerinin bütünüyken, nasıl oluyor da içerisinde sağlığımız için tehlikeli kimyasallar barındıran sözüm ona temizlik ürünleriyle birlikte anılabiliyor?

Sağlıklı Hijyen İçin Ne Yapmalıyız?

Zehirli olmayan doğal temizlik ürünlerini kullanmalıyız. Bu temizlik ürünlerini evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bu ürünleri hazırlamada kullanacağınız ürünlere bir-iki örnek verelim.

Sirke

Meyve ya da tahılların mayalanmasıyla elde edilen bir sıvıdır. Sirke; yemek ve salatalarımıza çeşni veren, ayrıca turşu yapımında kullanılan ekşi (asitli) bir maddedir. İçeriğindeki asit; mikropları öldürür, yağı parçalar, mineral kalıntıları çözer. Ayrıca koku giderici özelliği vardır.

Fayansları, halıları, kesme tahtalarını, porselen, kristal ve cam eşyalarını temizler. Lavabo ve tuvaletlerdeki pis kokuları yok eder.

Limon

Metalleri parlatır. Buzdolabı, fırın, kesme tahtası ve çöp kovasının kötü kokularını yok eder.

Tuz

Buzdolaplarını, kızartma tencerelerini, hasır mobilyaları ve suni çiçekleri temizler. Kumaşlardaki yağ lekelerini ve ahşap yüzeylerdeki su lekelerini çıkartır. Tencere ve tavalara yapışan yemek kalıntılarını çıkartır.

Karbonat

Sodyum bikarbonat olarak da bilinen bu malzeme her zaman mutfaklarımızda bulundurduğumuz ve bakkal ya da marketlerde kolayca bulabileceğimiz bir üründür. Karbonat, ekolojik temizlikte kullanabileceğimiz çok ekonomik bir üründür. Beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır.

Çaydanlıkları, kahve makinelerini, biberonları, kesme tahtalarını, ev aletlerini ve daha birçok aksesuarı temizler. Mücevherleri, çelik ve mermer yüzeyleri parlatır.

Boraks

Belki de bugüne kadar bu ismi hiç duymadınız. Boraks; su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelir. Evlerimizde bize birçok konuda yardımcı olacak bir üründür. Antiseptik, antifungal, antibiyotik, koku giderici, leke çıkarıcı ve dezenfektan özellikleri olan doğal kaynaklı bir mineraldir. Küflenmeyi önler. Tıkanan lavaboları açar.

Boraks kullanırken yutmamalı ve direkt olarak ağız ve burun yoluyla koklayıp ciğerlerimize çekmemeliyiz. Boraksı eczane, aktar, temizlik ürünleri satan dükkânlardan veya marketlerin temizlik reyonlarından tedarik edebilirsiniz.

Bitkisel Yağ Tabanlı Sıvı Sabunlar (Arap sabunu vs.)

Bu tür sabunlar hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı sabunlara tercih edilmelidirler. Bu sabunlarla yapacağınız temizlik, sağlık açısından da hiçbir tehdit oluşturmaz.

Çamaşır Sodası

Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürünlerinin etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur.

Esans Yağlar

Bir iki damla limon, turunçgil, elma, lavanta nane vb. yağı ile ev yapımı temizleyicilere hoş bir koku kazandırabilirsiniz.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir