Yurtdışı Eğitiminde Popüler Ülkeler

Yurtdışı Eğitiminde Popüler Ülkeler

IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları’nın OECD, UNESCO ICEF ve Statista gibi dünyanın önde gelen kurumlarının verilerini baz alarak hazırladığı rapor çarpıcı bilgi ve rakamlarla dikkat çekiyor. Rapora göre, 2020 yılında 8 milyon uluslararası öğrenci dolaşımda olacak. Bu rakam, eğitim alanında iddialı olan ülkelerin gelirlerini de artıracak. Yurtdışı eğitim, dünyadaki pek çok gencin ve ailelerin radarında olan bir konu. ABD’den Almanya’ya, Çin’den Hindistan’a kadar pek çok ülkedeki gençler yurtdışı eğitim alternatiflerini değerlendiriyor. Bunun altında pek çok sebep yatıyor. Genel olarak yurtdışında eğitim almak, küresel rekabet dünyasında gençleri bir adım öteye taşıyacak bir kazanım olarak görülüyor. Geçmişte yurtdışı eğitimin sadece gelişmekte olan ülke gençleri tarafından tercih edilirken, günümüzde bu durum değişti. Geçtiğimiz yıl 330 bin Amerikalı öğrenci, 150 bine yakın Alman öğrenci, 24 binin üzerinde İngiliz öğrenci kendi ülkeleri dışında bir ülkede eğitim almayı tercih etti. Yurtdışı eğitime ilgi her geçen yıl artış gösterince bu sektörün ülkelere getirdiği kazanımlar da arttı ve daha da artması bekleniyor. UNESCO rakamlarına göre 2013’te 4.1 milyon olan uluslararası öğrenci sayısı 2016’da 5 milyon seviyesine ulaştı. Bu rakamın 2020’de 8 milyona çıkması bekleniyor, bu da ülkelerin kasalarına daha çok gelir gireceğini gösteriyor.

CİDDİ BİR KAZANÇ KAPISI

Yurtdışında eğitim devletlerin kasasına hatırı sayılır meblağlar bırakıyor. Örneğin en çok uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan ABD, yabancı öğrencilerden 2017 yılında 42.4 milyar dolar girdi sağladı. Son yıllarda popülaritesi artan Avustralya’da toplam öğrenci nüfusunun yüzde 20’sini uluslararası öğrenciler oluşturuyor. Avustralya bu öğrencilerden 2016-17 yıllarında toplam 28 milyar dolar kazandı. Avrupa’da en çok tercih edilen ülkelerden olan Fransa ise aynı dönemde uluslararası öğrencilerden 4.65 milyar euro kazandı. Öğrenci konaklaması ve ailelerinin ziyaretleri de hesaplanınca ek olarak 466.7 milyon euro daha kazandığı kayıtlara geçti. Yurtdışı eğitimde en çok tercih edilen lokasyonlardan olan İngiltere de uluslararası öğrencilerden her yıl 13.8 milyar sterlin kazanıyor. Öğrenciler ayrıca 750 milyon sterlin ulaşım, 690 milyon sterlin de perakendeye harcıyor. Kanada’nm 494 bin öğrenciden yıllık kazancı ise 8 milyar dolar seviyesinde. Bu arada Türkiye’nin de 2002 yılından bu yana uluslararası öğrenci sayısı hatırı sayılır ölçüde arttı. Artan rakamlar gelirlere de yansıdı. Türkiye 2017 yılında uluslararası öğrencilerden toplamda 34 milyon euro kazanç sağladı.

POPÜLER ÜLKELER

Geçtiğimiz yıllarda eğitim için en çok tercih edilen ülkeler ABD ve İngiltere’yken son dönemde bu durum değişti. ABD ve İngiltere’nin uluslararası öğrenci artış hızı düştü. Bunda siyasi etkenlerin rolü büyük. Amerika’nın Trump döneminde Müslii-manlara ve azınlıklara yönelik tehditkar tutumu, İngiltere’nin ise Brexit sebebiyle yaşadığı belirsizlik bu düşüşün sebepleri arasında gösteriliyor. Bu da siyasi gelişmelerin yurtdışı eğitim sektörünü nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Buna karşın, Kanada’da eğitim alan uluslararası öğrencilerin sayısı son bir yılda yüzde 20, Avustralyada yüzde 13, Japonya’da yüzde 11.6, Çin’de yüzde 10.5, Rusya’da yüzde 9, Almanya’da yüzde 5.5, Fransa’da yüzde 4.6, ABD’de yüzde 3, İngiltere’de de yüzde 1 oranında artış gösterdi. Kanada, Rusya, Almanya ve Çin, Türk öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği destinasyoniar oldu.

ÜLKELERİN 2020 HEDEFLERİ

Yurtdışı eğitim sektöründen daha fazla gelir elde etmek isteyen devletler politikalarını yeni baştan şekillendiriyor. Pek çok ülke önümüzdeki seneler için hedeflerini belirledi. Son dönemde en hızlı öğrenci artışına sahip olan Kanada 2022 yılında 450 bin uluslararası öğrenciyi okullarında ağırlamayı hedefliyor. 2017 yılında 494 bin öğrenciye ulaşan Kanada hali hazırda 2022 hedeflerinin üzerine çıkmayı başardı. 2017 yılında 624 bin uluslararası öğrenciye okullarında eğitim veren Avustralya’nın 2025 hedefi de 720 bin öğrenci. 2001 yılında yarışa dahil bile olmayan fakat son yıllarda çok hızlı yükselişe geçen Çin, 2017 yılında okullarında bin öğrenciye eğitim verdi. Ülkenin 2020 hedefi ise 500 bin öğrenci. Japonya bu yarışa sonradan dahil olmasına rağmen çok hızlı bir ilerleme kaydetti. 2017 yılında 267 bin öğrenciye okullarında eğitim veren Japonya’nın 2020 hedefi 300 bin öğrenci. Almanya’nın 2020 hedefi 350 bin uluslararası öğrenciydi. Almanya bu hedefine 2017 yılında 358 bin 900 öğrenci ağırlayarak ulaştı bile. Fransa 2020 yılında 470 bin uluslararası öğrenciye eğitim vermeyi hedefliyor. Ülke 2017 yılında 325 bin uluslararası öğrenciye eğitim verdi. Rusya da yükselişe geçen destinasyonlardan. Ülkede 220 bin uluslararası öğrenci eğitim alıyor. Bu rakamın 2020’de 310 bine yükselmesi bekleniyor.

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Türkiye de uluslararası öğrenci çekme yarışında son dönemlerde hızlandı. Başbakanlık Uluslararası Öğrenciler Departmam’mn açıkladığı rakamlara göre Türkiye’nin 2023 hedefi 200 bin uluslararası öğrenciye eğitim vermek. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı 2002-2014 yılları arasında yüzde 70’le-rin üzerinde artış gösterdi. YÖK’ün açıkladığı rakamlara göre 2017-2018 yılında Türkiye’de 125 bin 138 yabancı öğrenci eğitim aldı. Bu öğrencilerin 20 bini Suriye, 17 bini Azerbaycan, 12 bini Türkmenistan, 6 bini İran, 6 bini Afganistan, 5 bini Irak, 4 bini de Almanya’dan. Çin, Rusya ve Yunanistan da Türkiye’ye öğrenci yollayan ülkeler arasında.

Yurtdışında eğitim maliyetleri düşünüldüğünde aileler çocukları için büyük fedakarlıklar yapıyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anketlere göre, ailelerin yüzde 68’i çocuklarının yurtdışında eğitim alması için birikim yapıyor. Çocuğuna dil okulu, yaz okulu, lise, üniversite veya yüksek lisans eğitimi aldırmak isteyen ailelerin yüzde 38.3’ü 5-10 bin dolar arası, yüzde 27’si 5 bin dolardan az, yüzde 19.4’ü 10-20 bin dolar arası, yüzde 3.2’si de 30 bin dolardan fazla para ayırdığını belirtiyor. Bu bilgiler ışığında ailelerin yüzde 60’ından fazlasının 5 bin dolar ve üzerini gözden çıkardığı anlaşılıyor.

YARI ZAMANLI İŞLER REVAÇTA

IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları kapsamında yapılan anket çalışması öğrencilerin yüzde 89’unun burs arayışı içerisinde olduğunu gösteriyor. Bu sebeple fuar kapsamında özellikle burs veren okullara yoğun ilgi gösteriliyor. Yurtdışında eğitim maliyetlerini düşürmek isteyen aileler ve öğrenciler burs dışında başka yollar da buluyor. Öğrencilerin ve ailelerin büyük çoğunluğu yurtdışında eğitim alırken çalışılabilecek programlara ilgi gösteriyor. Öğrencilerin yüzde 96’sı yurtdışında eğitim alırken yarı zamanlı çalışmak istediklerini belirtiyor. Ailelerin yüzde 90’ı çocuklarının yurtdışında eğitim alırken çalışma isteklerini destekliyor. Kanada’da yarı zamanlı çalışarak 1.200 Kanada Doları, Avustralya’da 1.600 Avustralya Doları, İngiltere’de 700 sterlin, İrlanda’da 760 euro, Malta’da ise 650 euro kazanç sağlanabiliyor.

PARLAYAN ROTALAR

Yurtdışında üniversite, dil kursu, yaz okulu ve kariyer alanlarında hizmet verenleri buluşturan Online platform Yurtdisiegitim.net’in direktörü Birgül Yanıklar’a göre, yurtdışı eğitimlerde öncelik yaz ve dil okullarında. Bilgiye hızla ulaştığımız, online eğitimlerle sınırları aştığımız bu çağda, artık ezbere dayalı eğitimlerin mazide kaldığını söyleyen Yanıklar, “Dönem sorgulama, analiz etme, birlikte çalışma, proje oluş turma, yazma, konuşma, sunma, tasarlama gibi birçok becerinin .. geliştirilmesini gerektiren bir dönem.

Üniversiteler de aynı işletmeler gibi kendi gelişimlerini hızlandırmak zorunda. Onun için eğitim kalitesini bozmayan, üniversitelerine, okullarına yatırım yapan ülkeler kazançlı çıkıyor” diyor. Ana dili İngilizce olan ülkelerin her zaman daha popüler olduğunu ifade eden, ABD, »İngiltere, Kanada, Avustralya, İrlanda, İs-koçya, Malta ve Yeni Zelenda’nın gençler arasında en popüler ülkeler olduğunu dile getiren Yanıklar, “Farklı ülkelerin farklı uzmanlıkları var. Örneğin İtalya tasarım, Almanya ve Avusturya mühendislikte iyi. Dolayısıyla bu tür ülkelerdeki nitelikli üniversiteler de uluslararası öğrencileri kendi ülkelerine çekmek için İngilizce eğitimler sunuyor” diyor.

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmanın ardından öğrencilerin radarını Polonya, Letonya, Avusturya, Macaristan, Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan gibi daha uygun fiyatlı ülkelere çevirdiğini de vurgulayan Yanıklar, özellikle, büyük veri, veri analizi, yapay zeka, siber güvenlik, mobil tasarım ve oyun konusunda eğitim programlan olan okulların popüler olduğuna işaret ediyor.

Yanıklar her yaş grubu için nitelikli eğitimler olduğunu ifade ediyor. Örneğin küçük çocukları olan bir anne, dil eğitimi almak istiyorsa ve bunu çocuklarıyla beraber yapmak istiyorsa anne-çocuk programlarına katılabiliyor.

Anne kendi yaş grubunda öğrencilerle ders alırken, çocuklar kendi yaş ve seviye grubundaki arkadaşlarıyla ders alıyor. Emeklilerin de hobilerine yönelik eğitimlere katılabildiğini ifade eden Yanıklar, “Bu tür eğitimler de dünyanın en prestijli okullarında veya üniversitelerinde yer alıyor. Onun için yurtdışı eğitim 7’den 70’e herkese açık” diyor.

HER YIL 100 BİN TÜRK ÖĞRENCİ

Edufix Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Kurucusu Akın Utlu ise, yurtdışı eğitim sektörünün lisans, master, staj, sertifika ve diploma programlan, lise eğitimi, dil eğitimi ve yaz okulları gibi geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirterek, “En çok tercih edilen ülkeler Ingiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Çin, Malta, İrlanda, Almanya, Avusturya, İtalya, İspanya, Rusya, Ukrayna, Polonya, Macaristan, Sırbistan, Bosna Hersek ve Kazakistan. Sadece ABD’de 3 bin 500 civarında üniversite ve binlerce dil okulu mevcut. Seçeneklerin fazla olması hem rekabet ortamını canlı tutuyor, hem de her bütçeye uygun bir eğitim programı bulabilmemizi sağlıyor” diyor. OECD ve UNESCO raporlarına göre 1990’larda yurtdışında dolaşımda olan öğrenci sayısının 1.3 milyon olduğunu, bugün ise bu rakamın 5 milyonu aştığını ifade den Utlu, 2025 yılında yurtdışı eğitim pazar büyüklüğünün globalde 160 milyar dolar seviyesine çıkacağının tahmin edildiğini aktarıyor.

Türkiye’den yıllık ortalama 100 bin öğrenci çeşitli programlar ile yurtdışı eğitime gidiyor ve bu öğrenciler yılda ortalama 1.5 milyar dolar harcıyor. 2025 senesine kadar ülkemizden yurtdışına eğitime gidecek öğrenci sayısının 160 bin seviyesine ulaşacağını ifade eden Utlu’ya göre toplam yıllık harcama da 2.4 milyar olacak.

MASRAFI AZ ÜLKELER

Türkiye’nin yurtdışına öğrenci gönde ren ülkeler arasında ilk 10’da yer aldığını belirten Utlu, “Türkiye’de vakıf üniversitelerinin çoğalmasıyla ve ücretlerin de artış göstermesi ile öğrencilerin ve ai- / lelerin tercihleri değişmeye başladı. Türkiye’de üniversite sınavında başarılı olamamış ya da Türkiye’de istediği bölümü kazanamamış öğrenciler özellikle eğitim ve yaşam masraflarının düşük olduğu ülkelerde istedikleri bölümde eğitim alma şansına sahipler. Bu sebepten dolayı özellikle Ukrayna. Romanya, Polonya, Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkeleri ile Baltık ve Asya ülkelerinde bulunan üniversitelerin popülaritesi gün geçtikçe artıyor” diyor. Gençlerin izledikleri dizi ve filmlerden, takip ettikleri yabancı şarkıcılardan dolayı İspanyolca ve Korece dillerine ilgi duymaya başladığını da vurgulayan Utlu’nun aktardıklarına göre, Güney Kore ve Ispanya’nın cazibesi artıyor.

TÜRKLERİN FAVORİ OKULLARI

Yurtdışında eğitim almayı düşünenlerin büyük bir çoğunluğunun 20-30 yaş arası olduğunu dile getiren Utlu, İngiltere’de Cambridge ve Oxford, Amerika’da MIT, Hwarvard, Yale ve Stan-ford, Almanva’da Munich Teknik Üniversitesi, Berlin TeknikÜniversitesi, Heidelberg Üniversitesi, Aachen Teknik Üniversitesi ve Dresdcn Üniversitesi’nin Türk öğrencilerin favorisi olduğunu aktarıyor. Dil eğitiminde ise misafirperverliğiyle tanınan İrlanda son zamanlarda vites yükseltiyor. ABD, İngiltere, Avustralya, İrlanda ve Kanada gibi ülkelerde üniversite okumanın yıllık gider maliyetinin 100 bin ile 150 bin TL arasında değiştiğini ifade eden Utlu şunları aktarıyor: “Macaristan, Polonya, Almanya, Avusturya ve Ukrayna gibi Avrupa ülkelerinde üniversite eğitimi almanın y yıllık maliyeti ise 20 bin ile / 45 bin TL arasında değişiyor. Almanya gibi bazı ülkeler 5/ devlet üniversitelerinde ücretsiz ^ eğitim imkanı sunuyor. Ücretli eğitim veren devlet üniversitelerinde ise eğitim ücretleri dönemlik olarak ortalama 200 euro.

Üniversite ve yüksek lisanstaki fiyat değişiklikleri, yurtdışında dil eğitiminde de geçerli. Örneğin eğitim ücretinin yanı sıra konaklama ve tüm yaşam maliyetleri hesaplandığında İngiltere’de üç ay eğitim alacak bir öğrencinin masrafları ortalama 40 bin TL iken, aynı süre için Malta’da eğitim almanın maliyeti ise 30 bin TL.”

Tunçağ Veli ÜNLÜ / Eduvizyon Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü
“Son beş yıldır Kanada önde”

10-lS yıl önce yurtdışına giden öğrencilerin hedefi İngilizce eğitim alıp ülkelerine dönerek eğitim aldıkları alanda kariyerlerini şekillendirmekken, günümüzde bu trend artık üniversiteyi yurtdışında okumak ve o ülkede bir kariyer planı yapmak şeklinde değişti. 2019’un en önemli trendi ise Kanada’da eğitim almak. Türk öğrencilerde son beş yıldır ciddi bir Kanada hayali var. Özelikle Toronto ve Vancouver’da dil eğitimi alıp sonrasında orada çalışmak istiyorlar. Türk öğrenciler için yurtdışında en çok tercih edilen İngilizce dil okulları Kanada’da ILAC, ILSC, Kaplan ve Euro Centres, İngiltere’de Oxford International, LAL Grup, Kaplan ve LSI, İrlanda’da Apollo ve Kaplan, Avustralya’da Kaplan, ILSC ve LSI, Malta’da Linguatime, EC ve ESE. Öğrencileri özellikle YÖK onaylı üniversite ve bölümleri tercih etmeleri konusunda uyarıyoruz. Çünkü YÖK onaylı olmayan üniversite ve bölümler Türkiye’ye dönüşte geçersiz sayılıyor ve ciddi maddi manevi kayıplara yol açıyor. Aileler ortalama bir dil eğitimi için süreye bağlı olmakla birlikle (12 hafta eğitim, konaklama ve diğer harcamalar dahil) en az 30 ile 60 bin TL arası bir bütçeyi gözden çıkarıyor. Yurtdışı eğitim için en çok 17- 24 yaş grubu eğitim planlıyor. Son dört yıldır yaş grubu 27- 33 aralığında da hareketlenme var.

Ürün Dirier




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir