Dişlere Estetik Uygulamaları Nelerdir?

Dişlere Estetik Uygulamaları Nelerdir?

Diş Estetiği

Güzel ve etkileyici bir gülüşe kavuşmak için kullanılan tedavilerin tamamı estetik diş hekimliği tanımının içine giriyor. Diş ve diş etlerindeki renk, boyut, şekil, kontur bozuklukları düzeltilerek, kişiye özgü en doğal ve estetik gülüşü elde etmek hedefleniyor.

GULDUGUNUZDE DUDAKLARINIZLA BERABER GÖRÜNEN BÖLGEYE YAPILACAK HER UYGULAMA estetik diş hekimliğinin bir parçası olarak kabul ediliyor. Estetik diş hekimliğinin tanımını anlatan Diş Hekimi Serkan Şahiner, sorularımızı yanıtladı.

estetik diş hekimliği

Estetik diş hekimliğinde neler yapılabiliyor?

Yapılan uygulamaları iki ana başlık altında toplayabiliriz. Birincisi dişlere uygulanan işlemler. Bu işlemlerin en basiti, şekli ve görünürlüğünü beğendiğimiz dişlere uyguladığımız bleaching yani beyazlatma işlemi.

Dişlere yaptığımız diğer bir uygulama da minimal çapraşıklık, renk, şekil ve boyut bozukluğu, aşınma gibi durumlarda tercih edebileceğimiz porselen laminalar. Ayrıca diş çapraşıklıklarını düzeltmede kullanılan her türlü ortodontik işlem ve kompozit dolgularla yapılan tüm bonding işlemleri dişler üzerinde uygulanan estetik diş hekimliğine giriyor. Tüm bu işlemlerdeki temel amaç kişinin yüzü ve gülüşüyle uyumlu doğal ve genç diş yapısını yakalamak, ikinci başlık olarak da diş etlerinin görünürlüğünü ayarlama, şeklini, kalınlığını ve konturunu güzelleştirme, diş etlerindeki koyu renklendirmeleri gidermede kullanılan tüm işlemler estetik diş hekimliğinin diğer ayağı olan pembe estetik kısmını oluşturuyor.

Estetik uygulamalardan önce gülüş analizi yapıyor musunuz?

İdeal estetik ve doğal bir gülüş için önce eksiklerin belirleneceği bir analiz yapılmalı. Sonrasında ise bu analize uygun planlama yapılmalı.

Lamına ve implant yöntemlerinin avantajları neler?

Porselen laminalarm en büyük avantajı, diş üzerinde çok az aşındırma yaparak doğal dişten ayırt edilemeyecek estetik sonucun yakalanmasının sağlaması. İmplantlar ise diş eksikliğinin çözümünde en ideal yöntem olarak öneriliyor.

Dişlerin kişiliğimiz üzerindeki etkileri neler?

Estetik diş tedavileri kişiye özgü tedaviler. Hastaya yeni bir gülüş tasarlarken fiziksel özelliklerinin yanında kişisel özelliklerine de dikkat edilmeli. Estetik gülüş yalnızca diş ve dişetlerini değil dudak ve ağız çevresini de etkiler. Doğru gülüş tasarımı ile kişi karakterini daha iyi ifade edebilir, daha iyi ilişkiler kurabilir. Bununla beraber iyi bir gülüş kendine güvenin anahtarı.

Beyaz Bir Gülüş Hayal Değil

Estetiğin öneminin artması ile diş beyazlatma daha ilgi çekici hale geldi. Bembeyaz bir gülüş sahibi olmak artık daha kolay, daha ulaşılır. Bu yüzden diş beyazlatma, estetik diş hekimliğinin en hızlı gelişen bölümlerinden biri, ilerleyen teknoloji sayesinde daha tatmin edici beyazlama ve güzel gülüşler elde edilebiliyor.

ESTETİK DIŞ hekimliği ALANINDA SON YILLARDA YAPILAN ÇALIŞMALAR; diş renklenmelerinin giderilmesine yönelik materyallerin ve yöntemlerin bulunması üzerine yoğunlaştı. Özellikle son yıllarda beyazlatma uygulamalarının yaygınlaştığını da belirten Diş Hekimi Ahmet Eyyublu, bu uygulamayla ilgili merak edilenleri anlattı.

DİŞ RENKLENMESİ NASIL OLUŞUYOR?

Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatmaj elleri ile giderildiği kozmetik bir çözüm.

Dişlerin doğal renkleri yılların ve dış etkenlerin etkisiyle koyulaşıyor. Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde ediliyor.

Diş renklenmeleri, renklenmenin lokalizasyonu ve etiyolojisine göre ikiye ayrılıyor.

İç renklenme: Dişin içine nüfuz etmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekeler. İç renklenmeler dişlerin gelişimi sırasında alman tetrasiklin, florür gibi bazı ilaçlardan, diş gelişimi döneminde geçirilen ateşli çocuk hastalıkları ya da genetik hastalıklardan kaynaklanabiliyor. Amalgam restorasyonlar, endodontik tedavi sırasında pulpa odasında kanal dolgu materyalinin iyi temizlenmemesi gibi nedenlerden dolayı da iç kaynaklı diş renklenmesi meydana gelebiliyor. Bleaching (beyazlatma) işlemi bu tip vakaların büyük bir kısmında başarılı oluyor.

Dış renklenme: Diş yüzeyine sigara, çay, kahve, kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmeler. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerden kısmen kurtulmak mümkün oluyor. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektiriyor. Bu sebeple ne tip bir tedavi yapılması gerektiğine diş hekiminizin karar vermesi en doğrusu. Diş beyazlatma işlemi esnasında veya daha sonra bazı kişiler hafif bir hassasiyet şikayetinde bulunabiliyor.

Bu hassasiyetin bir-üç gün arasında tamamen kaybolması öngörülüyor. Önemli olan uygulanan tedavinin gerektirdiği adımların eksiksiz ve doğru olarak yerine getirilmesi.

Diş beyazlatma işlemi diş hekimleri tarafından yapıldığında zararsız ve etkili bir metot olarak kabul ediliyor.

BEYAZLATMA İŞLEMİ İKİ ŞEKİLDE UYGULANIYOR

Ofis Tipi Beyazlatma (Office Bleaching)

Muayenehane ortamında, ortalama bir saat içinde gerçekleştirilen beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa sürede diş rengini 6-8 ton açabilen en hızlı ve güvenilir beyazlatma sistemi. Avantajları

• Ortalama bir saatlik tek seans sonrası 8-12 ton beyazlama oluyor.

• İşlem sonrası hassasiyet hissi çok düşük oluyor.

• Elde edilen renk uzun süre korunuyor.

• Diş hekimi tarafından uygulandığından ağız dokuları korunmuş oluyor.

Ev tipi beyazlatma (Home Bleaching)

Ağızdan alman basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine carbamid peroksit esaslı jeller konularak yapılan beyazlatma işlemi. Ortalama 5-7 günde istenen beyazlama sağlanıyor. Günde 4-8 saat takılması gerekiyor (renge ve jele bağlı olarak bu süre değişebilir). Bu yöntemin tek avantajı diğer yönteme göre daha ucuz olması.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir