Nasıl Mutlu Oluruz?

Nasıl Mutlu Oluruz?

Dr. Ebru Nurluoğlu

‘Kendinden Kaçarken Yakaladım Seni’ ve ‘Mutluluk Kılavuzu’ Kitaplarının Yazarı/Mutluluk Okulu Kurucusu/Değişim Koçu

21 GÜNDE NASIL DAHA MUTLU OLURUZ?

‘Kendinden Kaçarken Yakaladım Seni’ kitabında kişilerin iş ve özel hayaüarını yeniden tasarlayarak daha huzurlu ve muüu var olabilmek için gerekli olan kılavuzu sunan Değişim Koçu Dr. Ebru Nurluoğlu, 21 günde atılacak temel mutluluk yolu adımlarını şöyle özeüiyor:

Nasıl Mutlu Oluruz

‘Proje benim ’ deyin

Değişime duygusal anlamda hassas olduğunuz kadar düşünsel anlamda da ‘bir proje’ olarak bakın. Yani kendinizi bir proje olarak ele alın. Hayatınızda neler değişse siz daha mutlu olursunuz bunların dökümünü çıkarın.

Bir uzmanla çalışın

Değişime iç dünyanızda sıkı sıkıya direnen bir sabotajcınız olabilir. Hem bu sabotajcıyı alaşağı etmek hem de bundan sonraki maddeleri daha kolay adımlamak için ihtiyacınız yönünde psikolog, koç ya da kişisel gelişim uzmanlarından destek alın.

Engelleri bulun

Mutluluğu aramayı bırakın, önce mutlu olmanıza engel olan şeyler neler onları bulun. Mutlu olmanızı engelleyen unsurlar arasında sizin kontrolünüzde olan neler varsa onlara odaklanın. Odağınızı bu alanları iyileştirmeye verin. Elinizde olmayan şeyler içinse üzülmeyi bırakın. Bu sizin yapabileceğiniz iyi şeylerin eneıjisini de alacaktır.

Kendi cennetinizi tarifleyin

Elinizde kağıt kalem, projenizi masaya yayın ve usul usul sorulan cevaplayın: Gerçekten ne istiyorsunuz? Kim olmak istiyorsunuz? Bu istediğiniz sizi ne kadar muüu edecek? Ne kadar seçeneğiniz var? Ulaştığınızda hayatınız neye benzeyecek?

Kendinizle bir anlaşma yapın

Hedefiniz değişimse, bazı alışkanlıklarınızla vedalaşacaksınız demektir. Değişimin beraberinde bazı bedeller getireceğini kabul edin. Değişime ‘evet’ dediğinizde doğal olarak bazı şeylere de ‘hayır’ diyor olacaksınız ve bu da sizden bir irade isteyecek.

Mutluluk formülünü uygulayın

Mutlu olmanın tek bir yolu yok. Ancak temelde formül şu: ‘Sadelik+öze sadakat+ritüel+içsel barış!’ Gösterişten, karmaşık ilişkilerden, size hizmet etmeyen düşüncelerden uzaklaşın. Değerlerinizle uyumlu yaşam sürmeye dikkat edin.

Örneğin, özünüzde neşeli olmak varsa hayatınıza neşeyi nasıl getirebileceğinize bakın. Pişmanlık yerine telafi alışkanlığı edinin ya da olanı kabule geçin… İnsan kendi ve etrafı ile didiştikçe mutsuz oluyor. Oysa kendini övmek, haklı olduğunu iddia etmek, üstünlük taslamak dahil, güç savaşından biraz uzaklaşsanız etrafınızdaki negatif eneıjinin de azaldığına tanık olacaksınız.

İnsanın kendini sürekli suçlaması, kendini başkalarından daha azımsaması da benzer yıkıcı etkiler getiriyor.

21 gün boyunca her gün düzenli bir uygulama yapın (dua, şükretme, meditasyon, tasavvuf felsefesi okuma, nefes terapisi gibi).

Ayrıca zevk aldığınız bir şeyi hayatınıza sokun. Örneğin iki günde bir yarım saat öğlenleri uyumak, haftada iki sabah iş arkadaşları ile işe gelmeden farklı yerlerde erken kahvaltı etmek…

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir