Sebze yemekleri

Sebze yemekleri

Sebzeyle yapılan o kadar lezzetli yemeklerimiz var ki… Bizde sebze yemeği diye bir kavramın olması başlı başına mucize. İngiltere’de de sebze kullanıyorlar, tavada soteliyorlar, fırında pişiriyorlar, haşlıyorlar ama sebzeleri et yemeklerinin arkadaşı olarak düşünüyorlar.

“Bahçeden semizotu topla, soğanla pirinçle pişir, üstüne yoğurt koyup akşam yemeğinde ye” desek şaşkınlıktan gözleri açılır.

İlerleyen sayfalarda önce sulu yemek tariflerini göreceksiniz. Bütün malzemenin tekbir tencere içinde pişirildiği bu yemeklerimiz dâhiyane bir mutfak anlayışının ürünü. Biraz yağ, biraz et, biraz sebze, biraz pirinç diye tarif edilebilecek bir yemek, bütün dünyadan sağlıklı beslenmeye çalışan insanların hayallerini süslüyor olsa gerek… Gel gör ki biz pek önemsemiyoruz, öyle misafir sofralarına falan çıkarmıyoruz.

sebze yemekleri

İyi yemek yapmak için malzemenin iyi olması şart. Bu, sebze yemeklerinde daha da önemli.

Neredeyse sadece lahanadan ibaret bir kapuska pişirdiğinizde, başlangıçta elinizde iyi bir lahana varsa yemeğin de iyi olma ihtimali çok yüksek. İyi lahana da giriş kısmında anlattığımız temiz topraklardan, yerli tohumdan, ilaç görmemiş tarladan çıkabiliyor. İnsanın toprakla ilişkisi tabağındaki yemeğin tadını bile etkiliyor.

Bir sebze topraktan söküldükten sonra evde fazla bekletilmeden pişirilmeli. Mesela bamya, bezelye, taze fasulye gibi sebzeler toplandıktan sonra da olgunlaşmaya devam ederler.

Bezelyeyi pazardan aldığınızda yemyeşil, sütlü sütlü olabilir ama buzdolabında iki gün geçirdikten sonra taneleri sertleşir. Körpelikten eser kalmaz. Bamyayı küçücük alırsınız, iki gün sonra bir parmak boy atmış olarak bulursunuz. Ispanak, semizotu gibi otlar solmaya başlar. Şalgam, turp, havuç, kereviz gibi kök sebzeler daha dayanıklıdır ama bunlar da çok bekletilirse içleri kavsallar (ortası boşalır, lif lif olur). Elbette dünyanın sonu değil, gene çok güzel yemekler yapılabilir ama sebze ne kadar körpe olursa o kadar iyidir…

Sade sebze yemekleri

Sade sebze yemekleri zeytinyağı veya tereyağıyla hazırlanabilir. Zeytinyağlı yemekler kadar bol yağlı değildir, haşlama gibi yağsız da değildir; az yağlıdır. Ispanak, semizotu, pazı gibi otların, kabak, bezelye ve mantarın sade yemeği nefis olur.

Domates ve Pirinçli Semizotu Tarifi

Lezzetli Kapuska Tarifi

Patlıcan Silkme Nasıl Yapılır

Kıymalı / kavurmalı sebze yemekleri




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir