Teog Sınavları ve Okul Tercih Sorunları

Teog Sınavları ve Okul Tercih Sorunları

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları ikinci kez yapılacak. Akıllarda hala pek çok soru işareti var.

GEÇTİĞİMİZ YIL VELİLER ÇOK BÜYÜK SIKINTI YAŞADI

Adresine uygun okula yerleştirilemeyen, hatta il dışına gönderilen çocuklar bile oldu. Şile’de oturan Silivri’ye, Şişli’de bir liseye yerleştirilmek isteyen isteği dışında imam hatip lisesine gönderildi. Yaşanan bu sıkıntıları önlemek için Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl başka bir sistem uygulayacak. Geçen yıl iki liste yapılmıştı. Bu yıl A ve B grubu tercih listesi kalktı, tek liste tercih dönemi yapılacak. Tercihlerin bu nedenle iyi yapılması gerekiyor. Çünkü, hiçbir yere yerleşemeyen öğrencileri Açık Lise bekliyor.

teog

ÖZEL OKULA GİDECEKLERE ÖNCE KAYIT

Milli Eğitim Bakanlığı eğer sistemden vazgeçmezse taslak kılavuza göre özel okul kayıüarı daha erken bir tarihte yapılacak. Bu durumda özel okula kayıt yaptırmakta kararlı aileler çocuklarını bu kurumlara kaydedecekler. Bu veliler eğer özel okula kayıüarını tamamlarsa, devlet okulları için tercih listesi yapamayacak. Aslında bu da önümüzdeki yaz aylarında büyük sıkıntı yaşatacak. Çünkü velileri iki tercih arasında kalmaya iten bu modelde, başarılı öğrenciler ya bir devlet lisesi ya da puanının yettiği bir kolejde karar kılmaya zorlanıyor.

Bu şekilde sistem sürerse veliler bunun aşılması için daha çok kapı çalacak, sesini duyurmaya çabalayacak.

HER ÖZEL LİSENİN FARKLI PUAN TÜRÜ OLACAK

Bu arada çocuğunu bu yıl yabancı okullara göndereceklerin işi zor. Çünkü, her yabancı lise farklı puan türüyle öğrenci alacak. Özel okullar farklı puan türü hesaplayacak. Bu yıl her okul kendi yönetmeliklerini çıkarıp Milli Eğitim Bakanlığı’na onaylattı. Yabancı okulların çoğu sekizinci sınıfta merkezi olarak yapılan sınavlardan Türkçe, matematik, fen bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ya da yabancı dil dersi sınav sonuçlarını kullanarak puanlarını belirleyecek. Bu başlıkta da kullanılan dersler, derslerin sınav sonuçlarının çarpıldığı katsayılar ve ilk sınav ile ikinci sınav ağırlıkları farklı olmak üzere dört ayrı puan türü görülecek. Bunlardan biri 400’lük, ikisi 900’lük ve biri 1000’lik sistemde olacak. Bazı okullar da TEOG YEP puanı ile öğrenci kabul edecek.

YABANCI LİSELERİN ÖĞRENCİ ALIM ŞEKİLLERİ

Saint Joseph Fransız Lisesi, Nötre Dame de Sion Fransız Lisesi, Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, İzmir Saintjoseph Fransız Lisesi: Fransız Liseleri’nin puanında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan TEOG merkezi sınavlarından her iki dönemde yapılan Türkçe, matematik, fen bilgisi ve teknoloji dersleri ile T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sınav sonuçlan kullanılacak. TEOG birinci ve ikinci ortak sınavlarının ağırlığı yüzde 50 oranında olacak.

Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir Amerikan Koleji, Özel Tarsus Amerikan Koleji: Türkçe, matematik, fen bilgisi ve T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinden oluşan TEOG puanına göre öğrenci alacak. Öğrencilerin birinci dönem TEOG ortak sınavında bu derslerden aldıkları sonuçlar, yapılacak olan ikinci dönem TEOG ortak sınav sonuçlarıyla toplanıp ikiye bölünecek. Elde edilen puan öğrenci kayıtlarında kullanılacak. Lisenin kayıt puanı hesaplanırken TEOG birinci ve ikinci dönem sınavlarının ağırlıkları aynı olacak. Bu dört dersin sınav sonuçlan eşit ağırlıkta hesaplanacak, farklı katsayı kullanılmayacak.

Öğrencinin kayıt puanı 400 tam puan üzerinden hesaplanacak. Okul ortalamaları, puan hesaplamalarına dahil edilmeyecek.

Amerikan Robert Lisesi: Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri hesaplamaya katılacak. Türkçe ve matematik derslerinin katsayısı 3, diğer derslerin katsayısı 2 olacak. Birinci dönem TEOG ortak sınavlarının yüzde 30’u, ikinci dönem ortak sınavların ise yüzde 70’i hesaplamaya katılacak. En yüksek okul puanı her yıl değişiyor, ancak yüzde birlik dilim içinde olan öğrenciler alınacak. Ortaöğretim yıl sonu başarı puanı ise hesaplamaya katılmayacak.

Özel Alman Lisesi: Okula kayıtlarda öğrencilerin Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile yabancı dil puanları dikkate alınacak. 6, 7 ve 8’inci sınıfların yıl sonu başarı puanları hesaplamaya dahil edilmeyecek. Birinci ve ikinci dönem sınavlarının etkisi yüzde 50 oranında olacak. Türkçe’nin katsayısı 3, diğer derslerin ise ağırlıkları 2 olacak. Okulun en yüksek puanları belli olmamakla birlikte 800 ile 900 arasında olacağı tahmin ediliyor.

Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Italyan Lisesi: TEOG Yerleştirme Puanı (YEP) ile puanı öğrenci alınacak. Yani bu okullara girmek isteyen öğrenciler Türkçe, matematik, fen ve teknoloji,

T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden sorumlu olacak.

Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu: Milli Eğitim Bakanlığı’nın devlet liselerine girişte kullandığı YEP puanıyla öğrenci alacak. Puanlar 500 üzerinden hesaplanacak.

TERCİH BAŞVURULARI 6-16 TEMMUZ ARASINDA

2015 TEOG yerleştirme sistemi taslak kılavuza göre şöyle olacak:

Özel okul kayıtları 24 Haziran-10 Temmuz arasında yapılacak. Bu tarihler arasında özel okullardan birine kayıt yaptıran öğrenci resmi okullar için merkezi tercih ve yerleştirme işlemlerine başvurmayacak. Yerleştirme işlemleri için tercih başvuruları 6-16 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Yerleştirme sonuçları 14 Ağustos 2015’te ilan edilecek.

Yeni sistemde tercih yapmak isteyen velilerin karşısına ekranda ‘Özel okula kayıt yaptırdım, tercih yapmayacağım’ ve ‘Tercih yapmak istiyorum’ butonları seçenek olarak çıkacak. Bu seçeneklerden birini işaretleyen ve tercihini yapan veliler herhangi bir ortaokula giderek listesini onaylatacak.

Bu yıl veliler çocukları için tüm okul türleri arasında en fazla 25 tercih yapabilecek. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 14 Ağustos tarihinde ilan edilecek. Yeni sistemde, herhangi bir tercih yapmayan öğrenciler açık liseye gönderilecek. Tercihlerinden herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler il/ilçe sınırları içinden öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonuna başvuracak.

Bu arada tercihini kolej ya da Anadolu lisesinden yana kullanmak istemeyen ve güzel sanatlar veya spor lisesine gidecek olan öğrenciler bu liselerin giriş mevzuatına tabi olacak. Okullar, yine yetenek sınavına göre öğrenci alacak ancak yerleştirme sistemi Bakanlık tarafından merkezi olacak.

‘DİJİTAL BAHAR’

Saint Benoit Fransız Lisesi’nin düzenlediği ‘Dijital Bahar’da, Türkiye Fransa, Cezayir, Almanya, Romanya ve Yunanistan’dan 300’e yakın eğitimci, eğitim ve öğretimde dijital kaynakların kullanımının önemini tartıştı ve deneyimlerini paylaştı. Bu yıl ilki düzenlenen ‘Dijital Bahar’a, eğitim sistemini yeniden düzenlemek ve daha etkin hale getirmek için bir dizi yeni proje başlatan Fransa Milli Eğitim Bakanlığı’nın İki önemli ismi François Muller ve David Cordina da katıldı. Etkinliğe Kültür Etkinlikleri ve iş Birliği Müsteşarı Olivier Ramadour da katkıda bulundu. ‘Dijital Bahar’da, eğitimdeki yeni eğilimler ve öğrenci beklentileri doğrultusunda gündeme gelen dijital projeleri ele alan söyleşiler, atölyeler gerçekleştirildi. Ayrıca, Saint Benoit Lisesi’nin 2014-2015 eğitim-öğretim yılında hayata geçirdiği ‘Dijital Okul Çantası Projesi’ de bir model olarak burada paylaşıldı. Saint Benoit Lisesi Müdürü Pierre Gentric yaptığı konuşmada ‘daha nitelikli bir eğitim’ mottosuyla hazırladıkları ‘Dijital Okul Çantası’ projesi ile öğrencilere, öğrenme süreçlerinde daha etkin olmalarına destek olacak interaktif ve geleceğe dönük bir eğitim modeli sunmayı hedeflediklerini söyledi.

SİHİRLİ BjR DÜNYA

Can Çocuk ve İstanbul Saint-Michel Lisesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı şerefine Can Çocuk Yayınları’nın kuruluşundan bugüne kitaplarına resimleriyle hayat veren çizerlerini bir sergide bir araya getirdi. Erdal Öz’ün 1981 yılında 30 kitapla yola çıkarak kurduğu Can Çocuk, dünya çocuk edebiyatının önemli yapıtlarını Türkçemize kazandırdı ve Türkiye’de çocuk edebiyatının gelişimine öncülük etti. Türk edebiyatının önemli yazarlarını bünyesinde topladı. Bugüne kadar yerli ve yabancı dört yüzü aşkın kitap yayımladı. Yayınevinin bastığı ilk otuz çocuk kitabının arasında; ‘Beyaz Yele’, ‘Uçan Sınıf’, ‘Pal Sokağı Çocukları’, ‘Charlle’nln Çikolata Fabrikası’ gibi eserler vardı, işte Saint-Michel Lisesi’nin ünlü sergi salonu Jeanne d’Arc, bugüne dek yayımlanan bu kitapların kapaklarını ve iç sayfalarını süsleyen 28 sanatçının eserlerini sunan ‘Dünden Bugüne Can Çocuk Kitapları illüstrasyon Sergisi’ne ev sahipliği yapacak. Sergi 17 Mayıs tarihine kadar hafta içi 09.00-17.00, cumartesi günleri ise 10.00-17.00 arasında ziyaret edilebilir. Saint-Michel Lisesi Jeanne d’Arc Salonu Abide-i Hürriyet Cad. No:17 Şişli

DÜNYA STANDARTLARINDA EĞİTİM

10 bine yakın öğrencisi ve 27 kampüste 63 okuluyla Mektebim Koleji, çağdaş ve modern eğitim ortamlarında en son teknolojileri kullanarak öğrencilerine dünya standartlarında eğitim imkanı sunmaya devam ediyor. Kalıcı öğrenmeye uygun fiziki ortamları, yabancı dil eğitimi ve özgün eğitim modelleriyle anaokulundan liseye kadar her kademede eğitim veren Mektebim Koleji, Başarı Arttırma Merkezleri ve Öğrenci Koçluğu çalışmalarıyla sınav öncesi ve sonrası öğrencilerine bireysel destek sağlıyor. TEOG Coaching ile öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik ‘Tercih yapacak AİLE’, ‘TEOG sınavına girecek AİLE’, ‘Anne-baba bugün kaç soru çözdünüz?’, ‘Sınav döneminde AİLE’, ‘TEOG Sınav Sistemi’ seminerlerini gerçekleştiren Mektebim Koleji Başarı Arttırma Merkezi, sınav sonrasında da tercihlere yönelik seminerler, aile mektupları ve atölye çalışmalarıyla destek veriyor. Öğrencileri bireysel olarak yıl boyunca takip eden ve envanterler uygulayarak var olan durumlarını ortaya çıkaran Başarı Arttırma Merkezi, sınava yönelik çalışmalarıyla veli-öğretmen iş birliği içerisinde öğrenciyi destekliyor.

OKUL SEÇERKEN TEK KRİTERİNİZ PUAN OLMASIN

Devlet okulları için olmasa da özellikle kolej tercih edeceklere birkaç uyarım var. Veliler çocuklarını genellikle puana bakarak okullara kayıt ediyorlar. Oysa yabancı dil bu seçimde çok önemli. Çocuğu yabancı dil öğrenmeye yatkın olmayanların bunu iyi düşünmesi gerekiyor.

Her ne kadar son yıllarda okul seçimleri sadece sınav başarısına göre yapılıyor olsa da tek kriterin bu olmamasını öneririm.

Neredeyse anaokulu seçerken okulun bağlı olduğu ortaokulun ya da lisesinin sınav başarısını sorgulayan velileri gördükçe bazı şeyleri hatırlatmanın yararlı olduğunu düşünüyorum. Tabii ki hedefleri büyük tutmakta yarar var, ancak sınav başarısı bana göre geçici ve hormonlu bir başarı. Çünkü, bu dönemde hemen her veli sınava hazırlık sürecine giriyor ve olabildiğince bütçesine uygun takviye yapıyor.

Çocuk da dilediği okulu kazandığı ya da kazanamadığı takdirde aldığı bu takviyeleri bir süre sonra unutuyor. Benim önerim, öncelikle çocuğunuzu iyi tanıyın. Anaokulu tercihi bile yapıyor olsanız çocuğunuzun kapasitesini sorgulayıa O Okula çocuğunu gönderen aileler sizin için iyi bir kaynaktır. Onlarla konuşun. Nasıl bir okul olduğuna yönelik ipuçları alın. Mezunlar bu konuda müthiştir. Size en sağlıklı bilgiyi onlar verir.

Okul seçimini olabildiğince titizlikle yapın. Çünkü geriye dönüşü yok, Çok yönlü araştırmadan kaçınmayın. Kriteriniz komşunun çocuğunu gönderdiği okul olmasın. Fiziki yapısı, öğretmen alım şekli, kurucusu, yöneticilerinin eğitime bakışı çok önemli, unutmayın.

Çocuğunuzu göndereceğiniz okulda mutlu olup olmayacağını iyi düşünün. Onun yeteneklerinin keşfedilebileceği bir ortam olup olmadığını araştırın. Okulun teknoloji ile yakınlığını tetkik edin. Sanat ve spora yaklaşımını, yabancı dil konusundaki altyapısını sorun.

Çocuğunuza özgüven, kendini ifade edebilme, analiz, sentez yapabilme fırsatı sunup sunmadığı daha önemli. Binaların fiziki imkanlarını araştırırken ne kadar lüks ve şatafatlı olduğundan etkilenmek yerine güvenliğin ne kadar sağlıklı olduğunu araştırın.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir