Saçlara Estetik Dopingi

Saçlara Estetik Dopingi

Saçlara PRP Uygulaması

Saç kaybı, cansızlık ve seyrelme tüm kadınların ortak kabusu. Neyse ki estetik dünyası saç problemlerine PRP, kök hücre veya mezoterapi gibi uygulamalarla çözüm bulmaya çalışıyor. Siz de bu üç yöntemden biriyle gür ve sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.

Saç problemleri her yaşta kadınların karşısına çıkabiliyor. Eğer saç dökülmesi ya da cansız saç sorunu yaşıyorsanız, saç analizi yaptırarak sağlıklı saçlar için ihtiyacınız olanı öğrenebilirsiniz. Basit bir kan ve hormon testi ile saç dökülmesine neden olan sorunların bulunabileceğini anlatan Op. Dr. Güncel Öztürk, kişiye özel saç tedavisiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

SAÇLARDA SEYRELME, CANSIZLIK EN ÇOK HANGİ DÖNEMDE KADINLARIN PROBLEMİ HALİNE GELİYOR? BUNLARIN SEBEPLERİ NELER?

Aslında bu konu çok fazla detayı barındıran ve bir bütün halinde yaklaşılması gereken bir mesele. Normal bir saç dökülmesinden söz edeceksek eğer günde 50 ya da 100 tel arası bir dökülme yaşanıyorsa bu durum saçın normal döngüsünü gösteriyor. Bunun fazlası olağan dışı bir durum olarak kabul edilebiliyor. Dökülmeyi arttıran en büyük sebepler kadmsal hormonların işlev bozukluğu, stres, kansızlık, diyet, kötü beslenme ve doğum sonrası yaşanan vitamin ve mineral kayıpları oluyor.

saç bakım ürünlerinde de cool dokunuşlar

ŞAMPUAN, KREM, MASKE GİBİ ÜRÜNLERİN SAÇ PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜNDE ETKİSİ OLUYOR MU?

Özellikle şampuan bir temizleme aracı olduğu için şampuanların bu vazifesinden daha fazlasını beklemek yanlış olur. Çünkü şampuan sadece saç derisini arındırmakla ilgili. İçindeki bileşenler arasında sodium lauryl sülfat (SLS) gibi kimyasal maddelerin oranı yüksek olduğu zaman aksine saçlara zarar dahi verebiliyor. Krem ve maskeler saç telleri üzerinde bir katman olarak sarıldığı için kapsül görevi görüyor. Ama gerçekte saç dökülmesi metabolizmadaki bir aksaklığın sonucu olduğu için saçın dökülmesine yol açan eksiklikler tamamlanmadığı sürece bu ürünler bize geçici çözüm sağlıyor.

EN ETKİLİ ÜÇ YÖNTEM OLDUĞUNU SÖYLEDİĞİNİZ PRP, MEZOTERAPİ VE KÖK HÜCRENİN UYGULANAMADIĞI KİŞİLER VAR MI?

Özellikle PRP ve kök hücre kullanım alanları yaygın olan tedavi yöntemleri olduğu gibi kullanılmaması gereken durumlar da yok sayılamayacak düzeyde. Kan hastalığı taşıyanlar, kanın içinde bulunan platelet dediğimiz faktörün yetersizliği sonucu uygulanmamalı.

PRP ve kök hücre uygulama yaş aralığı 17-65 olarak biliniyor. 65 yaş üstü hastaların yaşa bağlı olarak kök hücre kalitesi bozulabileceği için PRP ve kök hücre uygulamaları çok başarılı sonuçlar veremeyebiliyor. Herhangi bir enfeksiyon varlığında ya da otoimmün dediğimiz bazı rahatsızlıkların söz konusu olduğu durumlarda bu yöntemleri uygulamaktan kaçınmakta fayda var. Ayrıca bazı bireylerde mezoterapi içindeki vitamin ya da minerallere alerji ya da duyarlılık gelişebiliyor. Bu sebeple işleme başlamadan önce hastanın detaylı analizi önemli.

MEZOTERAPİDE SAÇA İHTİYACI OLAN VİTAMİN, MİNERALLER VERİLİYOR. BU VİTAMİNLERİ AĞIZ YOLUYLA ALMAKLA SAÇ DERİSİNE ALMANIN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Saç dökülmesine sebep olan vitamin, mineral ve element yetersizliği sonuç olarak birden ortaya çıkmaz. Bu maddelerin eksikliği uzun bir süreden sonra dökülme olarak karşımıza çıkıyor.

Bu uygulamayı mezoterapi olarak yapmaktaki fayda, derinin ve saçın ihtiyacı olan elementlerin kısa süre içinde deriye nüfuz etmesini sağlayabilmek. İlaçla tedavide ise onarım yavaş olacağı için dökülme sonucu oluşan kayıpların yerini doldurması uzun zaman alıyor.

SAÇ SAĞLIĞINI DİREKT OLARAK ETKİLEYEN BAZI HASTALIKLAR VAR, TİROİD, TİP2 DİYABET GİBİ. BU KİŞİLERİN TEDAVİSİNDE EKSTRA UYGULAMA VEYA TAKVİYE GEREKİYOR MU?

Bu tür sistemsel rahatsızlığı olan bireylerde hastalığın boyutu, düzeyi ve tedavi aşamaları iyi takip ediliyor olmalı. Bu hastalıklar bireyin vücudunda devam ettiği sürece saçtaki kayıpların da devam edeceği kaçınılmaz bir gerçek halini alacaktır. Mevcut rahatsızlıkların tedavisi ile beraber PRP, kök hücre ve mezoterapi yöntemlerinin uygulanması saç kayıplarını azaltmada ve saç sağlığını geri getirmede rolü büyük oluyor.

UÇ İŞLEM DE KLİNİK ORTAMINDA LOKAL ANESTEZİYLE Mİ YAPILIYOR VE SONRASINDA KIZARIKLIK OLUYOR MU?

Her üç işlem için konuşmak gerekirse, klinik ortamında ortalama 30 dakikalık süre içinde anestezi işlemine gerek duymadan yapılıyor. İşlem bittikten soma sosyal yaşamınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Şişlik, kızarıklık ve ağrı gibi hayatınızı engelleyecek durumlar oluşmuyor. Üç-dört seanstan sonra olumlu etkileri hastanın saçında belirgin bir şekilde görebiliyoruz.

BU İŞLEMLERİ UYGULARKEN AĞRIYI AZALTMAK İÇİN KULLANDIĞINIZ BİR YÖNTEM VAR MI?

Bu işlem için hastanın ihtiyacına göre nadiren de olsa lokal anestezi kullanılabiliyor. Tabii hassasiyet durumu fazla olan hastalara özel olarak uygulama esnasında ağrıyı minimize eden araçlar uygulanabiliyor. Klinikte hasta konforu için en çok tercih edilen tabancalar. Bu araçlar PRP ve mezoterapi gibi özel sıvıların enjekte edilmesini kolaylaştırıyor. Ve saç derisi ya da yüzdeki en hassas ve narin bölgede bile kullanılmaya elverişli oluyor. Kanama, ağrı ve spazm oluşturmadığı için hasta konforu açısından tercih edilebilecek yegane uygulama aracı.

BU UYGULAMALAR KALICI MI YOKSA NE KADAR ZAMANDA BİR TEKRARLAMAK GEREKİYOR?

Bu uygulamanın etkileri belli bir süre sonra kayboluyor. Düzenli kür tekrarı saç kaybı ve dökülme riskini en aza indiriyor. Her altı aylık periyot için 15-20 gün seans aralığı olacak şekilde toplamda üç seans PRP ve mezoterapi uygulaması yapmak, saç sağlığını korumak için yeterli.

SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN GEREKLİ OLAN VİTAMİN VE MİNERALLER

>- Biotin: Saç için en önemli vitamin. B7 ya da H vitamini olarak da biliniyor. Eksikliğinde saçta yoğun dökülmeler yaşanıyor.

>- Çinko: Vücutta birçok biyolojik fonksiyonun yapısına katılan çinko, saç ve tırnak yenilenmesi, büyüme ve gelişmesinde etkili olan bir mineral.

>- Folik asit: Diğer adı B9 vitamini. Eksik olduğunda saçlar yavaş uzuyor, kolay kırılıyor ve cansızlaşıyor.

> Pantotenik asit: Diğer adı B5 vitamini. Saç ve cilt yenilenmesine önemli katkı sağlıyor.

> E Vitamini: Hücrelerin, dolayısıyla cildin yenilenmesinde önemli bir vitamin. Kanda oksijen taşıma sürecine dahil olduğundan, dolaşımını artırıyor. Vücutta eksik olduğu durumlarda hücre yenilenmesi yavaşlıyor.

>- A Vitamini: Sağlık açısından birçok önemli faydası bulunan A vitamini, dokuların onarımı işleminde, hücrelerin yenilenmesinde önemli rol oynuyor. Eksikliği kuru ve kırılgan saçlara sebep oluyor.

>- C Vitamini: Dokuları yenileme özelliği olan C vitamini eksikliği, saç uzamasını geciktiriyor, saç köklerinin zayıflamasına ve saç dökülmesine neden oluyor. Ayrıca önemli bir antioksidan. Güneşin zararlı ışınları ve hava kirliliği nedeniyle yıpranan saçların sağlığını koruyor.

>- Demir: Kansızlığın en önemli nedenleri arasında yer alan demir eksikliği, saç dökülmesi ve cansız saçların da ana nedenleri arasında.

>- Omega-3: Vücudun ihtiyaç duyduğu ama vücut tarafından üretilmeyen Omega-3 yağ asidi, hücre zarı için çok önemli. Neredeyse vücuttaki bütün organ ve organ sistemleri için çok önemli. Saç telinin de yüzde 24’ü yağ asitlerinden oluştuğu için saç telinin yapı taşlarından biri.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir