Ucuz tatil alışkanlıkları değişiyor
Tatil alışkanlıklarında tüm dünyada ilginç değişimler gözleniyor. Aynı değişim ülkemizde de kolay gereksinmelerin doğuşuna yol açacak gibi görünüyor. Bilindiği ö gibi ucuz tatil deyince akla, yıldız sayısı az oteller, pansiyonlar, karavan ve kampingler ‘geliyor. Bugünlerde özellikle Avrupa ve ABD’de yeni bir akım başlamış durumda; keşfedilmemiş sakin yerlere gitmek, doğayı yeniden keşfetmek ve dinlendirici rahatlığın içinde yer almak.
KARAVAN YAPALIM MI?
Önce ilginç bir gelişmeden başlayayım: Ülkemizde örnekleri var mı emin değilim; mobil karavan yapımcısı girişimciler eski model minibüsleri makul fiyatlarla toplayıp onları çekilebilir karavan haline getiriyorlar. Sistem basit; eski minibüslerin motor ve şoför mahallerini dışarıda bırakacak şekilde enlemesine kesiyorlar. Kesilen bölümü uygun materyalle kapatıp estetiğini bozmadan karavan haline getiriyorlar. Eklenen önemli parça çekilebilecek aksam ve metal duvarı ön tarafa ilave etmek. Bu türden uygulamalar hem ucuza geliyor, hem de ‘karavan lüksü’ne makul bir katkı sağlıyor, içine rahatça iki ya da üç yatak ile katlanabilir masa ve pratik oturma grupları yerleştirmek mümkün.
Bu ve benzeri uygulamalarda yine maliyeti düşürmek, konforu arttırmak adına bazı aksesuar ve ihtiyaçlar da unutulmuyor. En ilginçlerinden biri orta boy valiz görünümünde taşınabilir soğutucular. Aslında bu özel soğutucuları imal etmek ayrı bir sektör ve inovasyonlara açık bir alan. Daha birçok tatil gereksinmesi valiz ya da bilemediniz bavul şeklinde imal edilebiliyor. Bunları gerçek valiz ve bavullardan ayırmak imkânsız. Açtığınızda ortaya çıkan konfora ise şaşırmamanız mümkün değil. Minibüsten bozma karavanlardaki büyük kolaylıklardan biri de üstteki dış bölümde ‘seyir terası’ oluşturulabilmesi. Katlanabilir merdivenle ulaşılan bölüm iyi bir dinlenme olanağı sunduğu gibi doğanın içinde ayrıcalıklı bir konfora da yer açıyor.
DAHA RAHAT BİR DÜNYA
Epey süredir bilinen başka alışkanlıkların geliştirilmiş örnekleri de var. Eğer aracınız -örneğin ‘Mini Cooper’ ya da ‘Fiat Mini’ gibi- küçük ise rahatça açık alanlarda, orman içinde ya da uygun su ve deniz kenarlarında unutulmayacak birkaç gün geçirmeniz mümkün. Araçların dış tavan seviyesinden yana doğru uzanan eklemeler şimdi kolay bir montajla dakikalar içinde size konforlu bir dünya sunabiliyor. Etrafını kapatmak için raylı sistemler geliştirilmiş. Kısa sürede büyükçe bir alan kazanıyor, portatif oturma gruplarıyla yepyeni bir konfora anında kavuşabiliyorsunuz.
Bu bir ‘çadır sistemi’ değil; katlanabilir raylar ise yeni bir buluş. Buna ilgili sektörde ‘compact camping’ kolaylığı deniyor.
Son buluşlardan biri de pratik tatil mekanınızı dış dünyadan ayıran ‘duvarların’ hızlı bir şekilde şişirilmesiyle oluşturulması. Bu teknik özel tipte bir kompresör yardımıyla dakikalar içinde gerçekleşebiliyor, mekanınızın size ait özel duvarları anında ‘inşa’ edilebiliyor. Kapsayacağınız alan için kısıtlama yok. Bu yeni tekniği motosikletle yola çıkanların dahi başarabilmesi mümkün.
Eğer tüm bu saydıklarımızı kendiniz için düşünmüyorsanız ve kamp alanlarında bir başka konforu var edebilecek girişimci rolüne soyunuyorsanız sizin için de ilginç işler var: En büyük gereksinme kamp alanlarında alışveriş üniteleri ve hijyenik WC’ler kurmak. Bunların çoğu buluşsal literatürde ‘Mobile Restroom & Lavatory’ şeklinde geçiyor. Hijyen kurallarına üst düzeyde dikkat ederek hizmet veren bu ‘küçük işletmeler’in motorize olması ve anında kurulabilmesi dikkat çekici.
Böylece kamp ve pratik tatil alanlarında çevre kirliliği önlenmekle kalmıyor, insanları başta ‘korona’ olmak üzere çeşitli risklerden koruyor.
Pratik tipte olağanüstü hijyenik WC’ler, duş kabinleri, alışveriş üniteleri, mobil çöp toplama imha ve dezenfeksiyon mahalleri rahatça kurulabiliyor. Ayrıca ‘sağlık üniteleri’ ile ‘arıtılmış su tankları’ oluşturulması da mümkün. Ormanlık alanlar içinde oluşan geçici yerleşimleri ufak bir ücret karşılığında koruyan ‘yangın üniteleri’ ise ilgi çeken yenilikler arasında.
Tüm bu saydıklarımızı özel hale getiren uygulamalar da var. Resmi otoriteye gerekli güvenceleri verebilen girişimciler daha seçici davranabiliyor, tüm önlemleri alarak işletmeciliğe soyunabiliyorlar. Kiralanmış alanlarda otomobillere değil, motosikletle tatile çıkmış bireylere hizmet veren yerler de epey ilgi görüyor. Bunlar sosyal mesafe kurallarına olağanüstü duyarlı ve her türlü konforu hijyenik şekilde var eden yerler.
Maskesiz dolaşmaya ve yakın temaslarla bir araya gelişlere her koşulda izin verilmiyor.
GÜVENLİK ÖNEMLİ
Bulunulan yerler genellikle nispeten tenha sahiller, ormanlık alanlar ve yayla nitelikli dağlık doğal hâzinelerin bulunduğu coğrafyalar. Bazıları ise tüm ülkelerde yapılaşmaların sınırlandırıldığı bölgeler. Genellikle motorize olmuş bir taşıt aracı gerektirmiyor. İşte bu yerlerde bizim çoğunlukla yanlış bir seslendirmeyle ‘kamelya’ dediğimiz (kamelya aslında bir bitki adı) devreye giriyor. Bunlar kolayca kurulabilen, çoğu ahşap ‘kameriye’ler. Kameriye ay ışığını ve dolaysıyla huzuru akla getiren yazlık dinlenme yerleri. Yapıları itibariyle güneşten korunmanın da en sağlıklı yapılarından.
Şimdi portatif ‘kameriyelerin hafif ahşaptan üretilmesi bir tarafa, büyük hacimde olanlarının da kolayca kurulabileceğini gösteriyor. Tıpkı yukarıdaki bavul örneğine benzer şekilde paketlenebilen yeni kameriye tiplerinin iskelet bileşenleri en hafifinden alüminyum geçmelerle kolayca inşa edilebiliyor. Takılıp sökülmesi oldukça kolay; çoğu dirsekli çubuklardan oluşuyor, iskelet tamamlanınca üzerine yine en hafifinden dokuma örtü geçirilince işlem tamamlanıyor. Rüzgârdan etkilenmemesi için ağırlık konacak köşelere sahip. Bazıları ışıklandırma amacıyla özel akümülatör ya da pil düzeneklerini içeriyor. Kurulum için düz bir zemin yeterli. Genellikle iki kişinin rahatça yerleşebileceği mekanlar bunlar. Demonte edildiğinde ise büyükçe iki bavula rahatça sığıyorlar.
Yukarıdaki tüm örnekler dahil, tasarım ve inovasyonda sınır yok. Her şey buluşsal aklın maharetine kalmış. Önemli olan başlangıçtan bu yana hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyabilecek yeni dizaynları oluşturmak ve bunları pratik buluşsal akılla taçlandırmak.
NUR DEMİROK