Ucuz Tatil Turu Ukrayna

Ucuz Tatil Turu Ukrayna

Türkiye’den Ukrayna’ya turlarda bu yıl patlama var. Doğası, sanatı ve eğlence hayatıyla ünlü ülkenin en cazip özelliği ucuz olması. Tur şirketleri arasında promosyon yarışı başladı.

TÜRKİYE ile Ukrayna arasında iki ülke vatandaşlarının sadece kimlik kartıyla karşılıklı ziyaret yapmasına imkan tanıyan anlaşmanın geçen yıl resmen hayata geçmesi zaten iyi giden turizm ilişkilerine tavan yaptırdı. Ülkemize gelen Ukraynalı turist sayısındaki artışa daha da ivme katan bu anlaşma, Türkiye’den Ukrayna’ya giden turist sayısına da yansıyor. Ukrayna Göçmen Servisi’nin açıkladığı rakamlara göre, Türkiye’den Ukrayna’ya gidenlerin sayısı 2017’de 270 bin 695 oldu. Bu sayı 2016’da 199 bin 618 olarak kayıtlara geçmişti.

Ukrayna turlarının bu yıl daha da çok sattığını söyleyen turizmciler, fiyatların 199 euro’dan başladığına dikkat çekiyor. Turizmcilere göre bu rakama bir Avrupa kültür turu sadece Ukrayna’da mümkün.

299 EURO’YA YEDİ GECE

“Flaş Promosyon” başlığı altında yedi gece konak-lamalı 299 euro’ya Ukrayna turu yapan Andiamo Tur’dan Cem Polatoğlu, sadece kimlikle seyahatin başlaması, iki ülke arasındaki sıcak ilişkiler ve son dönemde Schengen vizesi almadaki zorluklar nedeniyle Ukrayna turlarına ilginin yükseldiğini ifade ediyor. Geçen yıldan bu yana dövizdeki yükselişin yurtdışı turlara olumsuz yansıdığını söyleyen Polatoğlu, “Ukrayna, Avrupa’ya gitmek isteyen ama bütçesi sınırlı olanlar için de ideal” diyor.

Ukrayna halkının üniversite mezunu sayısı çok yüksek, kültürlü bir halk olduğunun altını çizen Polatoğlu, Türk gezginlerin aradığı pek çok özelliği Ukrayna’da bulabileceğini aktarıyor. Pola-toğlu, “Ukrayna müzeleri, tarihi binaları, yeme-içme-eğlence mekanları ve temizliği ile çok güzel bir Avrupa ülkesi” diye konuşuyor. Türkiye ve Ukrayna’nın tarihte birbirine hep yakın olan iki devlet olduğunu da hatırlatan Polatoğlu, bunun kültürlere de yansıdığını kaydederek, “Örneğin pek çok ortak yemeğimiz var” diyor.

Ukrayna’ya kültür turlarının yanı sıra bayii ve kapalı grup turları da yaptıklarını belirten Polatoğlu, 40’ar kişilik gruplar halinde düzenledikleri turların bu yıl çok rağbet gördüğünü kaydediyor. Ukrayna’ya bu yıl bayii grupları da dahil 2 bin Türk turist götürme hedefleri olduğunu söyleyen Polatoğlu, bayii gruplarının beş yıldızlı otelleri tercih ettiğini, tek şehirde üç gece konakladıklarını akşam yemekleri dahil 500 euro’ya çıkan fiyatlar ödediklerini sözlerine ekliyor.

TURLARDA SEÇENEK BOL

Tur şirketleri Ukrayna’ya tek şehirli veya yedi-sekiz şehri içine alan kapsamlı turlar yapıyor. Büyük Ukrayna Turu adı altında satışa sunulan turlarda başta başkent Kiev olmak üzere Lviv, Vinnitsa, Uman, Odes-sa, Khrakov, Harkov, Poltova gibi kentler yer alıyor. Ayrıca kış mevsiminde bulunduğumuz için Bukovel Kayak Turu da kayak severler için sunuluyor.

HMStatil.com’da da benzer seçenekler mevcut. Tek şehir Lviv seçenekli tur 199 euro iken, “Baştan Başa Ukrayna” adlı yedi gece sekiz gün seçenekli tur 279 euro. Harkov gidiş, Lviv dönüş olmak üzere düzenlenen turda şu şehirler görülüyor: Harkov, Poltova, Kiev, Uman, Odessa, Vinnitsa, Karpatlar, Lviv.

Cafe Tur’un tek şehirli veya birkaç seçenekli Ukrayna turlarının fiyat aralığı da 179-379 euro’da seyrediyor. Prontotour’un ise benzer seçeneklerle Ukrayna fiyatları 199-569 euro olarak satılıyor. Touristica’da da tek seçenekli Ukrayna turu fiyatı 349 euro.

NEDEN UKRAYNA?

Acenteler ve seyahat ürün tedarikçileri arasında online satış platformu olan IATI şirketinin Ukrayna Ülke Müdürü Kristina Çalışkan, Türklerin Ukrayna’da bulabileceği cazibe noktalarını şu şekilde sıralıyor:

  • Vize ve pasaporta gerek yok, sadece kimlikle giriş mümkün.
  • Rahatlık ve özgürlük hissi
  • 1.5-2 saat uçuşla ulaşım kolaylığı
  • Belki de Avrupa’nın en ucuz ülkesi
  • Zengin yeme içme alternatifleri
  • Koruma altındaki zengin tarihi ve kültürel varlıkları
  • Yeşil alanlar ve devasa parklar
  • Renkli gece hayatı
  • Güvenli ve kornasız şehirler

ÜÇ ÖNEMLİ DURAK

Karadeniz’in hemen üstünde Ukrayna, yüz ölçümüyle Avrupa’nın en büyük ülkesi. Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve göz kamaştıran mimarisi büyülüyor. işte Ukrayna’nın en dikkat çeken kentleri ve özellikleri…

KİEV

Avrupa şehirleri arasında en eski kentlerden biri olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Kiev’in kuruluş tarihi 1500 yıl öncesine gidiyor. Dnieper Nehri kıyısında yer alan kentte pek çok tarihi yapı, müze, meydan ve katedral var. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan çok özel bir yapı olan ve neredeyse bin yıldır ayakta olan St. Sophia Cathedrali, kentin en kalabalık yeri Kreschatyk Bulvarı, kültürel ve politik merkezi Nezalezhnosti Meydanı, antik Kiev’in üç ana kapısından biri olan bugün Kiev Metrosu ve müze olarak hizmet veren Altın Kapı, Polonyalı Mimar Goro-deckyi tarafından 1903 yılında inşa edilen Chimaeras Evi ve 12. yüzyılda inşa edilen bir kilise olan Aziz Cyril Kilisesi gezginlerin uğrak noktası.

Kiev’de diğer görülmesi gereken yerler ise şöyle: Kievo Pecherskaya Manastırı, eskiden kalma parke taşlarla döşenmiş bir cadde olan Andriyivskiy Uzviz, Hıristiyanlığın ilk azizlerinden olan Apostol Andrev adına 1762 yılında inşa edilen kilise olan St. Andrevv’s Kilisesi, Kiev’in acı dolu yıllarını anlatan Savaş Müzesi, Doğu ve Batı Sanatı Müzesi, Rus İmparatoriçesi Elizabeth tarafından yaptırılan Mariin Sarayı ve tarihi bir yapı olan Kiev Opera ve Balesi. Kiev, doğal ve mimari güzelliklerinin yanı sıra canlı ve eğlenceli gece hayatıyla da ünlü.

Ukrayna’da Hayat gazetesinin haberine göre İngiliz turizm şirketi Norra’mn, turistler için en ucuz kentler sıralamasında Kiev, birinci sırada yer alıyor. Konut kirası, üç öğün yemek, içecekler ve tur fiyatlarının temel alındığı araştırmada, Kiev’e gelen turistlerin bir günde ortalama 65 İngiliz Sterlini (2 bin 500 Grivna) harcadığı ifade ediliyor.

LVİV

Ukrayna turlarının bir başka önemli kenti, kültür başkenti seçilmiş Lviv. Unes-co Dünya Miras Listesi’ndeki şehir, birçok müzeye, kiliseye ve festivale ev sahipliği yapıyor. Şenliği bol kafelerindeki fiyatlar şaşırtıcı derecede ucuz. Hem gözlerinize hem de midenize burada ziyafet çekebilirsiniz. Aynı zamanda bir müze olan Gasova Lampa, yani gaz lambası, şehrin en popüler restoranlarından biri. Girişinde, gaz lambasının mucitleri Jan. Zeh ve Ignacy Lukasiewicz heykelleri ziyaretçileri karşılıyor.

ODESSA

Ukrayna’da tarihin o güzel dokusunu içinizde hissedeceğinizin bir başka kent ise liman şehri olan Odessa. Ser-gei Eisenstein’m ünlü filmi Potemkin Zırhlısı filmiyle ölümsüzleşen Potemkin Merdivenleri’nde yürümek mümkün. Eğlenceli plajları ve hareketli gece yaşamıyla her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Öte yandan Avrupa’nın en büyük yer altı şehri Odessa’da. Başlangıç noktası Odessa’ya 70 kilometre uzaklıktaki bir askeri merkezde bulunan ve bir yeraltı labirenti olma özelliği taşıyan Odessa Katakombları toplamda 100 kilometrekareye yayılıyor. 2. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Partizanları tarafından sığmak olarak kullanılan bu yeraltı labirentlerini ziyaret etmek mümkün.

Ukrayna’ya giden Türk profili

■ Kültür turu için giden gezginler

■ Bayii toplantısı için giden erkek ağırlıklı iş grupları

■ Yaş ortalaması 60’a kadar çıkan, dünyada pek çok yeri görmüş, Ukrayna’nın bu yılki uygun fiyatlarını fırsat bilen gezginler

■ Çocuklarıyla birlikte gezip kültür ve tarih turu yapan aileler

■ Eğlence için gezen gençler.

Borsch çorbası ve Vareniki

Rus pancarından yapılan Borsch çorbası aslen Ukrayna kökenli bir yiyecek. Daha doğrusu Rusya’nın da benzer bir çorbası var ama asıl ünlüsü bu. Üzerine krema konularak servis ediliyor. Sebzesi bir hayli bol olan çorba, içindeki kereviz, kuru soğan, sirke ve pancar ile özellikle kış aylarında şifa dağıtıyor. Kökeni 19. yüzyıla uzanan bu kırmızı çorba, malzeme çeşitliliğiyle damaklarda iz bırakıyor. Ukrayna’nın bir başka ünlü lezzeti ise Vareniki. Mayasız hamurdan yapılan bir çeşit mantı olan vareniki, hilal ve bazen kare şeklinde hazırlanıyor.

İç malzemesinde patates, kıyma, ciğer, kabak, balık, yumurta vb. her şey olabiliyor. Tatlı dolgulu olanlarında ise kiraz gibi ekşi meyve parçaları ve çökelek peyniri kullanılıyor.

”İki ülke arasındaki turizm ilişkileri güçlü”

Ukrayna ile turizm ilişkilerinin gelişimi SSCB’nin dağılmasından sonra başladı. 1990’lı yıllarda Ukrayna’dan gelen insanlar ilk olarak İstanbul’u keşfettiler. Bunlar karayolu ve denizyolu ile gelen ve İstanbul’dan mal alıp Ukrayna’da satan küçük girişimcilerdi. Sovyetler Birliği 1991’de dağıldığında dünyanın en büyük dokuzuncu ekonomisi olan Ukrayna, sistemin aniden çökmesi ile birlikte 2000’li yıllara kadar kendini toparlayamadı. Fabrikalar kapandı, büyük devalüasyon yaşandı ve insanlar bırakın turizmi, hayatta kalma derdine düştü. Bu dönemin ardından UkraynalIlar ilk olarak İstanbul’u keşfettiler.

2003 yılından itibaren Türk turizm operatörleri, Ukrayna’da kendi ofislerini açmaya başladılar ve UkraynalIlar başta Antalya olmak üzere Akdeniz ve Ege şehirleri ile tanıştılar. ABD’de başlayan ve dünyaya yayılan parasal genişleme ile birlikte Ukrayna’dan Türkiye’ye giden turist sayısı 2003’te 2008 yılına kadar istikrarlı bir şekilde arttı ve 700 bin kişiye ulaştı. Küresel kriz ile birlikte bu sayı düşüş gösterdi. Sonrasında 2013 yılı sonbaharında ilk kıvılcımı çıkan II. Turuncu Devrim ve arkasından 2014 yılı Şubat ayında Rusya’nın Kırımı işgali ve 2014 Mayıs ayında Ukrayna’nın doğusunda başlayan ayrılıkçı hareketlerle beraber ülkede büyük bir devalüasyon oldu. Dolar kuru yerel para birimi Grivna karşısında bir buçuk sene içerisinde yüzde 300 değerlendi. Tabii ki bu durum turist sayısının düşmesine neden oldu.

2015’ten itibaren Ukrayna’nın doğusundaki sorun stabil bir problem düzeyinde kaldı ve hala öyle devam ediyor. Bu süreçte ülkenin ekonomi dinamiği yeni kura göre yeniden ayarlandı ve 2015 yılında Türkiye’de vuku bulan bir olay sayesinde 2016’da Ukrayna’dan Türkiye’ye giden turist sayısı hızla arttı.

Bu Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesi ile başlayan gerilim ve Rusya’nın Türkiye’ye olan turist akışını kesmesiydi. Türk turizmciler, 42 milyonluk Ukrayna pazarına yöneldi. Öte yandan, UkraynalIlar için Rusya’nın Kırım’ı işgalinden sonra Kırım’da tatil yapma imkanı kapanmıştı.

Arta arda gelen iki kötü olay eş zamanlı olarak Ukrayna ve Türkiye arasında yeni bir arz talep ilişkisi yarattı. Ukrayna pazarına verilen düşük fiyatlar Türkiye’ye giden UkraynalI turist sayısını giderek arttırdı ve nitekim bu sayı 2017 yılında 1.2 milyon kişiye ulaştı. Özellikle Kiev, Lviv ve Odessa şehirlerinde otel altyapısı yetersiz. Türk yatırımcılar için buralar cazip olabilir.

ÖZLEM KAPAR BAYBURS




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir