Çocuklarda Alerjik Nezle (alerjik rinit)

Çocuklarda Alerjik Nezle (alerjik rinit)

Alerjik yürüyüş devam ederken gıda alerjilerinin bir kısmına vücut alışır, tepki vermez hale gelir. Ancak geçen gıda alerjilerinin yerini çoğunlukla solunum yolu alerjileri alır.

Solunum yolu alerjileri burnu ve göğsü bir bütün olarak etkiler. O yüzden bu tabloya “kronik alerjik hava yolu hastalığı” da denir.

Alerjik nezle tedavi edilmezse alerjik astım, alerjik astım tedavi edilmezse alerjik nezlenin de iyileşmediği sıklıkla görülen bir durumdur.

Solunum yolunun burunla başladığını göz önüne alırsak solunum yolu alerjilerini de burundan başlayarak incelemek daha doğru olacaktır.

Çocuklarda Alerjik Nezle

Çocuklarda alerjik nezle teşhisi

Çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, burun kaşıntısı şikâyetleri haftanın çoğu günü bir saatten uzun görülüyorsa, bu durum alerjik nezle şüphesiyle ele alınmalıdır. Şüphe üzerine yapılan alerji testlerinde pozitiflik saptanması halinde teşhis kesinleşmiş olacaktır.

Ancak çoğu zaman çocuklarda durum bu kadar net olmaz. Bizi alerjik nezleden şüphe ettirecek başka bazı durumlar konusunda uyanık olmamız gerekir. Aileler bu tip durumlarda çaresiz kalırlar. Farklı tablolarla karşımıza çıkabilecek alerjik nezle belirtilerine biraz daha ayrıntılı bakalım.

Alerjik nezle belirtileri ve eşlik eden durumlar

Alerjik nezle çocuklarda sık tekrarlayan ve uzun süren burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, burun kaşıntısı belirtileriyle görülür. Ancak şunu bilmeliyiz ki, alerjik nezle teşhisine gitmek için bu dört ana belirtinin hepsinin birden varlığı şart değildir.

Çocuklarda alerjik nezlenin ilk belirtisi, genellikle burun tıkanıklığıdır. Alerjinin görülme yaşı küçüldükçe bunun en sık görülen belirti olduğunu söyleyebiliriz.

Çocuklarda yaş ilerledikçe hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısının daha ön planda olduğu tipik alerjik nezle tablolarına daha sık rastlanır. Haftanın çoğu günü 1 saatten fazla devam eden bu duruma sıklıkla göz alerjisi de eklenir. Gözlerde kızarıklık, akma, batma, kaşıntı gibi belirtilerin görüldüğü bu alerji tipine hem burnu hem gözü içine alacak şekilde “alerjik rinokonjunktivit” adı verilir. Bu tip alerjiler genellikle ergenlik döneminde ve daha sık polen alerjisine bağlı olarak gelişir.

Ancak gün geçtikçe alerji yaşı küçülmektedir. Dolayısıyla ev tozu, hayvan ve küf alerjisine bağlı burun tıkanıklığına eşlik eden hapşırık, burun kaşıntısı ve burun akıntısı krizleri erken yaşlarda da görülebilir. Bu krizlerin enfeksiyondan mı yoksa alerjik maddeye maruz kalmaktan mı kaynaklandığına karar vermek aileler için zor olabilir. Bu durumda bir alerji uzmanının görüşünü almak gerekebilir.

Şimdi isterseniz çocuklarda alerjik nezle sonucu en sık gelişen belirti olan burun tıkanıklığının beraberinde getirdiği rahatsızlıkları görelim.

Burun tıkanıklığının eşlik ettiği durumlar

Uyku apnesi

Sık ve ağır üst solunum yolu enfeksiyonları

Tekrarlayan sinüzit

Tekrarlayan ortakulak enfeksiyonları (otit)

Geniz eti büyümesi

Tekrarlayan bademcik iltihabı




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir