Yeteneklerimiz ve Stres

Yeteneklerimiz ve Stres

Yeteneklerimiz ve Stres

Bundan yirmi yıl sonra yaptıklarınızdan değil, yapmadıklarınızdan pişman olacaksınız. Öyleyse demir alın ve güvenli limanlardan çıkın, rüzgârları arkanıza alın, araştırın, hayal edin ve keşfedin.

Mark Twain

Çalışmaya başladığım çok uluslu bir ilaç firmasında ilk dikkatimi çeken insana verilen değerdi. Kişisel gelişim, iletişim, zaman yönetimi, motivasyon, yaratıcılık, düşünce gücü konularındaki dış ve iç kaynaklı kişiler tarafından verilen eğitimler çok önemliydi. Asıl amaç belliydi, çalışanların bilgi düzeylerini yükselterek, kişisel gelişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve verimliliklerini artırmaktı. Çok başarılı bir çalışma olduğunu eğitimler sonrası pozitif enerjimin arttığını, motivasyonumun yükseldiğini ve kendi verimliliğimin yükseldiğini fark edince önemini hissetmiştim. Bu fark edilmişliğin getirdiği başarı bir zaman sonra terfi etmemi, işletmede küçükten büyüğe doğru üst düzey görevlere kadar atanmamı sağlamıştı.

Yeteneklerimiz ve Stres

Gerçi yöneticiliğe başladıktan sonra, önceki çalışmalarımda gördüğüm eksiklikler beni ne yapmam konusunda düşündürmüş ve bir takım kararlar almama neden olmuştu. Bu kararlarımın önemli bir bölümü kendim için aldığım kararlardı, daha mükemmel olma konusundaki mantıklı ça-balarımdı. O bakımdan bu tür eğitimler ekip ruhu, sinerji, kalite ve verimlilik artışının kazandırdığı pozitif değerler işletmeler için çok önemliydi.

Her insan yetenekli olduğunu zanneder. Aslında doğrudur, her insan bir yetenektir, ancak yeteneğin farkında olmak, geliştirmek ve kullanmadıktan sonra ya da gelişim adına gözlemci olup bu gelişimi değerlendirmedikten sonra yetenekli olduğunu zannetmenin hiçbir önemi yoktur, aksine bu duygu insana zarar verir, insan zamanla kendisini bir şey zanneder ve ardından megalomanlık hakim olmaya başlar. Ben böyle insanları yel değirmenleriyle savaşan Don Kişot’a benzetirim.

Yetenekli olduğunu zannetmek bir özgüven tezahürü olduğu gibi, kişisel beceri geliştirmek için çok gereklidir. Bu düşünce önce bir tabu gibi insan ruhunu süsler. Pozitif enerji kaynağı, motivasyon nedeni, yaratıcılığın kıvılcımlarını fark ederek, eğer doğru kullanılırsa insanın beyninde kişisel gelişimi tamamlayan itici bir güç özelliğinin varlığını taşır ta ki hissedilip kullanılıncaya kadar.

Seminerlerin gücü

Kararlılık psikolojisi

Kimler stres yaşamaz




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir