Yurtdışı üniversitelerde en çok tercih edilen ülkeler, okullar ve yıllık fiyatları

Yurtdışı üniversitelerde en çok tercih edilen ülkeler, okullar ve yıllık fiyatları

YENİ eğitim döneminin başlamasıyla beraber, özellikle Türkiye’de bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler yurtdışında eğitim olanaklarını araştırmaya başladı. Ülke, üniversite ve bölümlere göre başvuru şartları, başvuru dönemleri ve ücretler değişiyor. Lisans programları kadar yüksek lisans programlarına da ilgi var. Peki en çok talep gören ülkeler, üniversiteler ve bölümler hangileri? Ücret ortalamaları ne? Pandemi dolayısıyla yurtdışı üniversite programlarında bir değişiklik var mı? Başvuru şartları neler? Yurtdışı eğitim danışmanları, merak edilen tüm soruları yanıtladı.

YIL KAYBETMEK İSTEMEYEN İNGİLTERE’YE

Global Yurtdışı Eğitim Danışmanlığından danışman Aslı Şen’in aktardıklarına göre, her ülkenin farklı başvuru prosedürü ve buna bağlı olarak da farklı başvuru tarihi bulunuyor. Fakat genel anlamda özellikle yurtdışında üniversite eğitimi almayı planlayan öğrencilerin henüz lise son sınıftayken, yani mezun olmadan başvuru yapmaları tavsiye ediliyor. Aksi halde Türkiye’deki sınav sonucunu bekleyip ardından yurtdışına gitme kararını alan öğrenciler maalesef açıkta kalabiliyor. Burada bazı istisnaların olduğunu söylemek gerektiğini belirten Şen, “örneğin Ingiltere’de üniversite eğitimi almayı hedefleyen öğrencilerin İngiltere’de lisans programı 3 yıl sürdüğünden ve eğitim sistemi farklı olduğundan dolayı Foundation Year olarak adlandırılan hazırlık eğitimine katılması gerekiyor. Bu eğitimi üniversitelerin anlaşmalı olduğu özel kurulularda da tamamlanabilir ve ara dönem olarak adlandırılan Ocak ayında başlayabilir. Böylelikle yıl kaybetmeden Ingiltere’de üniversite eğitimine devam etmek mümkün oluyor” diyor.

EN POPÜLER BÖLÜMLER

özellikle dünya üniversite sıralamasında birçok üniversitesi bulunan Ingiltere, Amerika ve Kanada’nın en çok tercih edilen ilk üç ülke olduğuna vurgu yapan Şen’in aktardığı bilgilere göre, pandeminin başlaması ile birlikte Avrupa’da yer alan diğer ülkelere ilgi artmaya başladı, özellikle son zamanlarda Türkiye’ye yakınlığı, lisans öğrencilerine yarı zamanlı çalışma izni vermesi, toplam üç yılda lisans tamamlama fırsatı sunması ve pande-mi süresince neredeyse sürekli hizmet veren bir konsolosluğu olmasından dolayı İngiltere’ye olan talep gün geçtikçe yükselmeye devam ediyor. Teknolojinin hayatımızdaki yeri arttıkça öğrencilerin de geleceğin meslekleri olan yapay zeka, robotik, kodlama gibi bölümlere yöneldiğine işaret eden Şen, “Bununla birlikte dijital pazarlama, işletme ve mühendislik bölümlerine olan ilgi ise popülerliğini yitirmeden devam ediyor. Yüksek lisans programları arasında en popüler olanları ise, klinik Psikoloji, MBA, Dijital Pazarlama, Mühendislik Yönetimi, Yapay Zeka & Robotik, Veri Bilimi (Data Science), Siber Güvenlik ve işletme” diyor.

ÜCRET ORTALAMALARI

Ücretlerin üniversite ve ülke özelinde değişken olduğuna da dikkat çeken Şen şunları aktarıyor: “En çok tercih edilen üç ülkeyi değerlendirdiğimizde; fiyatların Ingiltere’de yıllık 14 bin Ingiliz sterlini, Kanada’da yıllık 20 bin Kanada doları, Amerika’da ise yıllık 25 bin dolardan başladığını söyleyebilirim. Pandemi döneminin ilk yılında ortaya çıkan seyahat kısıtlamaları ve belirsizlikler nedeniyle geçen yıl birçok öğrenci eğitimlerine Online platformlarda başladı. Ancak şu an aşı olan nüfusun yoğunluğu, konsoloslukların vize başvurusunu kabul etmesi ve seyahat kısıtlamalarının gevşemesiyle birlikte öğrencilerin yeniden normal dönemde olduğu gibi eğitim almaya başlayacağını söyleyebiliriz. Yurtdışında bir üniversiteye yazılmak için başvuru şartlarının, akademik not ortalamanızın yeterliliği ve yabancı dil yeterliliğini kanıtlayan resmi belge olduğunu söyleyebilirim. Bununla birlikte bazı ülkeler öğrencilerden ayrıca SAT sınav sonucu, YKS sınav sonucu, AP (Advanced Placement) veya uluslararası geçerli bir diplomaya sahip olmasını beklemektedir. Yine Ingiltere’den örnek verecek olursam minimum 65/100 not ortalamasına sahip lise öğrencileri İngiltere’de üniversite eğitimine başvurabilmektedir.”

SEYAHAT KISITLI ÜLKELERE DİKKAT

United Towers Akademik Departman Müdürü Burçin Erdoğan da yurtdışı üniversite eğitiminde İngiltere, Amerika, Kanada gibi ülkelerin öncelikli olduğuna değinerek, “Daha ekonomik ülke tercihlerinde ise Polonya, Macaristan, Rusya, Ukrayna gibi seçenekler çıkıyor. İngilizce hazırlık programları, Rusya, Polonya, Macaristan, Ukrayna gibi ülkelerde Ekim-Kasım aylarına kadar devam ediyor. En çok tercih edilen bölümler İşletme, Mühendislik, Hukuk ve Psikoloji diyebilirim. Ücretler seçtiğiniz ülke, üniversite ve bölüme göre değişiyor. Fakat genel bir değerlendirme yapacak olursak, İngiltere ‘de lisans okumak isteyen bir öğrencinin yıllık eğitim ücreti ortalama 13-17 bin GBP (İngiliz sterlini). Polonya’da ise lisans ücretleri yıllık 5-7 bin Euro arasında değişiyor” diyor. Pandemi dolayısıyla seyahat edemediğimiz ülkeler olduğunu da hatırlatan Erdoğan şu bilgileri veriyor: “Örneğin Avustralya’ya seyahat kısıtı var şu an. Ya da karantina koşulu olan ülkeler var, İngiltere, Kanada gibi. Aşı ve PCR ile girebileceğiniz ülkeler de, Polonya gibi… Bu şartlar ülkeden ülkeye çok sık değiştiği için seyahat öncesi öğrenci bu konularla ilgili mutlaka bilgi edinmeli. Her ülkedeki her üniversitenin başvuru koşulları farklı olduğu için, öğrencilerin ilk aşamada kimlik ve not dökümü ile danışman firmalara başvurmaları gerekiyor. Yüksek lisans programlarına bakacak olursak, klinik psikoloji, dijital pazarlama ve satış gibi programların popüler olduğunu söyleyebiliriz.”

TIP OKUMAK İSTEYENLER ARTTI

Başvuru tarihleri konusunda bilgi veren Yurtdışı Defteri bloğunun kurucusu Umut Varlı, “Genellikle Türkiye’deki sömestr başlangıç-bitiş tarihleri arasında iki ayrı başvuru dönemi ya da tek başvuru dönemi olarak gerçekleşiyor. Bazı ülkelerde Ocak-şubat ve haziran-temmuz ayları içinde başvuru yapılabilirken, bazı ülkelerde yalnızca haziran-temmuz ya da yalnızca ocak-şubat ayları içerisinde başvuru yapabiliyorsunuz. Tercih edilen ülkelere bakıldığında 2019’dan itibaren İzlanda’ya ilgi başladı. En yoğun talep gören ülkeler ise sırasıyla, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Norveç. Bölüm olarak bakıldığında yurtdışında da tıp okumak isteyen öğrencilerde bir artış görüyoruz” diyor. Genel olarak başvuru yapabilmek için iyi bir ortalama puan ile liseden mezun olmanın yeterli olduğunu ifade eden Varlı, “Ücretlere bakacak olursak o da çok değişken bir konu. Örneğin Almanya’da üniversiteler ücretsiz. Sadece yıllık harç ücreti var bu da dönemlik 300 ila 1000 Euro arasında değişiyor. Bölüm İngilizce okunacaksa TOEFL veya IELTS puan şartı aranıyor. Gidilen ülkenin kendi dilinde eğitim alınacaksa, başvuru kabulü sonrası 1 yıl başvurulan üniversitede veya kendi bulduğunuz bir dil okulunda hazırlık eğitimi almanız şart. Bu 1 yıl sonunda dil yeterlilik sınavına girip gereken puanı alan öğrenciler üniversiteye başlayabiliyor” diye konuşuyor.

Emre BİROL/ Onedu Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Kurucusu
“Amerika, Kanada ve İngiltere tercih ediliyor”

Amerika, Kanada ve İngiltere en çok tercih edilen ülkeler arasında. Bizim en çok tercih edilen üniversitelerimiz ise şöyle; Kanada’da University of VVaterloo ve University of Ottawa. İngiltere’de University of Nottingham ve University of Bristol. Amerika’da University of Connecticut ve Arizona State University. İşletme ve mühendislik bölümleri en çok tercih edilen bölümler arasında. Amerika’da ücretler senelik 14-35 bin dolar arasında. İngiltere’de 14-21 bin İngiliz sterlini. Kanada’da ise 17-35 bin Kanada doları arasında değişiyor.

Deniz AKAR/ Global Vizyon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü
“Türklerin yüzde 25’i işletme okuyor”

Her üniversitenin farklı dönemleri bulunmaktadır. Genelde yılın her dönemi başvuru yapılabilir. Öğrenciler istedikleri ülke, üniversite ve bölümü eğitim danışmanlarımızla tercih ettikten sonra, danışmanlar 4-8 hafta içinde şartlı ya da şartsız kabulleri alırlar. Türk gençleri için Kanada son zamanlarda ilk sıralarda yer alıyor. Avrupa’da ise Almanya en çok tercih edilen ülke. Almanya’nın yanı sıra Hollanda, Polonya, İsveç ve İtalya da rağbet gören ülkeler arasında. Gençlerimizin büyük çoğunluğu dünyanın en iyi sıralamaları listesinde ilk 500’e giren okullarda eğitim alıyor. Bu üniversitelerin hepsi dünya çapında saygı gören ve Türkiye’de denkliği bulunan üniversiteler. Öğrenciler en çok mühendislik ve işletme alanlarına ilgi gösteriyor. Son dönemde özellikle yazılım alanına ilginin arttığını söyleyebiliriz. Elimizdeki geçen senelerin verilerine bakarak konuşursak Türk öğrencilerinin yüzde 25’i İşletme, Uluslararası Ticaret, Pazarlama; yüzde 15’i Mühendislik, yüzde 15’i Fen Bilimleri; yüzde 13’ü Medya ve Güzel Sanatlar; yüzde 12’si Sosyal Bilimler ve Hukuk; yüzde 8’i Sağlık Bilimleri; yüzde 2’si Eğitim Bilimlerini tercih ediyor. Yüksek lisans programlarında başı her zaman MBA çekmektedir. Keza pazarlama alanı da yüksek lisansta tercih edilmektedir. Son dönemde mühendislik eğitimi alan gençlerimizin yazılım, kodlama, veri analistliği, robotik gibi çağımızın en gözde bölümlerinde yüksek lisans yaptığını görüyoruz. Yüksek lisansa olan ilgi dönemsel olarak değişiyor, güncelleniyor. Bu senenin en gözde alanları yazılım, kodlama, veri madenciliği, robotik gibi alanlar diyebiliriz.

Sema Yazıcı CAYIT/ Real Eğitim Genel Müdürü
“Yurtdışı eğitim bir alternatif değildir”

Yurtdışında üniversite eğitimi sadece Türkiye’de istedikleri üniversiteye ve bölüme yerleşemeyen öğrencilerin tekrar sınav stresi yaşamamak veya en az 1 yıl daha zaman kaybetmemek için tercih ettikleri bir alternatif değildir. Günümüzde artık birçok öğrenci yurtdışında prestijli bir üniversiteden saygın bir diploma ve akıcı bir İngilizce veya yabancı dille mezun olmanın profesyonel iş hayatında veya akademik dünyada parlak bir kariyerin anahtarı olduğunu biliyor. Ağustos başvuru dönemine yetişemeyen öğrenciler İngiltere, İrlanda, Polonya gibi bazı ülkelerde ocak ve sonrası başlangıçlı üniversiteleri düşünebilirler. Son dönemde Çin ve Rusya öğrencilerin ilgi gösterdikleri diğer ülkeler arasında yer alıyor. En çok ilgi gören lisans bölümleri makine, elektrik, elektronik, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, psikoloji, işletme, uluslararası ticaret ve mimarlık diyebilirim. Yurtdışında üniversite okumanın eğitim maliyeti ise 3000 Euro ile 50 bin USD arasında değişmekte. Yurtdışında üniversiteye başvuru için lise diploması ve transkripti, motivasyon mektubu ve öğrencinin üniversitenin dil şartını karşıladığını kanıtlayan bir sınav skoru genellikle yeterlidir. Bunun dışında Amerika SAT veya ACT skoru, referans mektupları veya mülakat giriş için istenebilir. Eğer hazırlığı olan bir üniversiteye gidiyorsa öğrenci dil skoru sunmak zorunda değildir.

Ülkelere göre yıllık ücretler

Ülke, üniversite ve tercih edilen bölümlere göre yıllık ücretler değişiyor. Ülkelere göre ortalama yıllık fiyatlar şöyle:

  • İngiltere ve Amerika: 10,000 Dolar
  • Kanada ve Avustralya: 8.000 Dolar
  • Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Norveç: 1,000 Euro
  • İsveç, Hollanda, Finlandiya: 7,000
  • Euro Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti: 2.000 Euro
  • Rusya, Ukrayna, Çin: 1.000 dolar
  • Güney Kore ve Japonya: 5,000 Dolar

URUN DIRIER




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir