Evdeki Haşerelere Pratik Çözümler

Evdeki Haşerelere Pratik Çözümler

Evlerimize bazen davetsiz gelen bazı misafirler olur. Bunlar pek de hoşlanmadığımız börtü böceklerdir. Böceklerden şikâyet eder, korkar ve evlerimizde istemeyiz. Ama davranış biçimi olarak da bunun tam aksine davranırız. Aslında böcekleri o kadar güzel davet ediyoruz ve o kadar güzel ağırlıyoruz ki, böcekler de bizi kıramıyorlar, evlerimize geliyorlar. Aslında sistemi bilirsek, onları istemediğimizi belli ettiğimizde hiçbir böcek evimize gelmeyecektir.

Böceklerle mücadelede böcekleri birazcık tanımamızda fayda var. Yani neden bizim evlerimize geliyorlar? Neden apartmanın 10. katında olmamız bir şeyi değiştirmiyor. Bir yolunu bulup geliyorlar. Adeta arsız misafir gibi kapıdan kovuyoruz bacadan giriyorlar.

Evdeki Haşereler

Onlara fırsat verdiğimiz müddetçe aslında farkında olmadan onları çağırıyoruz. Yaşam koşullarını onlara lüks bir şekilde sunuyoruz. Çünkü ihtiyaçları olan gıdayı evimizde açıkça bırakabiliyoruz. Ekmek kırıntıları, akşamdan kalan yemek atıkları ya da yerlere dökülmüş bir takım kırıntılar onlar için büyük bir ziyafet yerine geçiyor. Evin her köşesinin tozları alınmazsa, evdeki çatlak olan yerler tamir edilmezse girip barınacakları ve hatta üreyebilecekleri mekânlar buluyorlar. Suya olan ihtiyaçlarını ise damlatan musluklar, bir takım ıslak zeminler karşılıyor. Ekmek elden su gölden diye gelip yerleşiyorlar. Bu istemediğimiz misafirleri tanırsak ve onların yaşam koşullarını bilirsek ona göre davrandığımızda onlar da o mesajı alacaklardır. Bir evde ekmek kırıntıları dökülmemişse, mutfakta onların bulacağı açıkta gıdalar, nemli bölgeler yoksa onların barınacakları alan da yok demektir. Bu nedenle böcekleri evlerimizde istemiyorsak öncelikle bu sebepleri ortadan kaldırmalıyız.

Haşere İlaçları

Böcekler aslında doğal yaşamın ayrılmaz parçalarıdır. Hiçbir şey sebepsiz yaratılmıyor. Küçücük böcekler ya da sivrisinekler için çok ağır zehirlerle evin içerisinde böcek avına çıkmaya gerek yok. Küçücük yaratıklara tankla ateş etmenin insani bir tarafını göremiyorum. Oysa böcekleri tanıdıktan sonra aklınızı kullanmanız yeterli. İnsanı bile öldürecek derecedeki zirai mücadele ilaçlarını evin içine sokar, onlarla böcek ilaçlama mücadelesi yapıyorum derseniz; aslında onlarla kendi evinizi öldürüyorsunuz.

Evin içerisine sokulamaz. Eğer böyle bir tavsiye alırsanız asla dikkate almayın. Evin içerisine zirai bir ilacı tavsiye eden bir insan ya cahildir ya da canidir.

Bahçe katlarında olan evler toprağa yakın olduğu için daha fazla nemli olur. Bahçeye yakın oldukları için böcekler daha kolay girebilirler. Ama kapı açık olsa bile onların önüne hoşlanmadıkları bariyerler koyabiliriz. Onları iyi ağırlamamak adına onlara yapacağımız yemekler vardır. Bu yemeklerle eve girişlerini engelleyebiliriz.

Örneğin; böcekler ve sinekler sarımsak sevmez; yazın bazı insanları sivrisinekler çok ısırır; bazılarını ise ısırmaz. Özellikle amazon ormanlarına giden insanlar oraya gitmeden bir hafta önce sarımsak yutmaya başlarlar. Tenlerine o sarımsağın kokusu sirayet ettikten sonra onlara yılan, börtü böcek ya da kene kesinlikle yaklaşmaz. Hatta sarımsağı cebinizde bile taşısanız sizi korur. Yuttuğunuz zaman da teninizde belli belirsiz bir koku olur. Biz çoğu zaman algılamayız ama böcekler bunu bilir ve sizden uzak dururlar. Bünyenize aldığınızda hem antibiyotik özelliğiyle sizi korur hem de böceklere karşı koruyuculuk sağlar.

Karıncalar

Karıncalar salatalık kabuğunu hiç sevmezler. Karıncaların geldiği yere salatalık kabuğunu ince ince soyup koyarsanız oradan bir daha çıkmadıklarını göreceksiniz. Adeta bu onlar için dikenli tel görevini görecektir. Arkalarını döner giderler, yanına dahi yaklaşmazlar.

Aynı şekilde tebeşirden de hiç hoşlanmazlar. Gelmemesini istediğiniz yeri sıradan bir okul tebeşiriyle çizseniz o kireç onların ayaklarını yakacağı için çizgiyi kesinlikle aşmadıklarını göreceksiniz. Tebeşirle çizilen çizgiyi sınır kabul ederler ve geçmezler.

Çok mecbur kalmadığınız müddetçe uygulamamanız gereken bir diğer yöntem de karıncaların çıktığı yere bebe pudrası dökmektir. Pudra nefes almalarını engeller ve onları toplu şekilde öldürür. Ama biz öldürücü etkilerdense uzaklaştırıcı etkileri kullanmayı tercih etmeliyiz.

Hamam Böceği

Hamam böcekleri çok dayanıklı ve akıllı varlıklardır. Hatta o kadar akıllılar ki; koca antenleri ile ev sahibi ile eve dışarıdan gelen misafirleri bile ayırt edebilirler. Genellikle geceleri herkes uyuduğunda ortaya çıkarlar. Hemen herkesin evinde bu canlılardan vardır. Onları görmemiş olmanız onların yok olduğu anlamına gelmez. Onlar uyumanızı bekler. Gece herkes yatınca hadi bakalım yemek saati deyip çoluğu çocuğu alıp mutfakta beslenirler. 2 ay açlığa, 10 gün de susuzluğa dayanabilirler. Kafaları koptuktan sonra bile 10 gün yaşarlar. Başı koptuğu için değil, su içemedikleri için ölürler.

Defne yaprağı, okaliptüs, sarımsak, nane yaprağı, karbonat, sirke ve limonu hiç sevmezler. Bunlardan bir ya da birkaçını böceklerin çıktığı yerlere koyduğunuzda oraya asla bir daha gelmezler. Dolayısıyla onların yaşam koşullarını, neyi sevip sevmediğini bilirsek onların evimize gelmelerine engel olabiliriz.

Aslında onları evlerimize biz davet ediyoruz. Kabı kaçağı mutfakta açık bırakmazsak onlar da yiyecek bir şey bulmayacak. Onların yaşam koşullarını bilirsek çok barışçı bir şekilde onlara karşı koyabiliriz. Apartman koşullarında bunu tek başına çözmemiz çoğu zaman işimizi görmeyecektir. Eğer komşumuz da, diğer kat malikleri ve apartman yöneticisi de apartman boşluğunda tedbirlerini almazsa bizim çabamız sonuçsuz kalabilir. Bu yüzden apartmanda yaşıyorsak bu konuda birlik sağlayarak bu sorunu aşabiliriz.

Hamam Böcekleri İçin Kaçırıcı Yem;

Malzemeler;

• 1 adet haşlanmış patates

• 1 adet haşlanmış yumurta sarısı

• 1 tatlı kaşığı boraks

Yapılışı

Haşlanmış patates ve yumurta sarısını karıştırın. Bu karışımın içerisine boraks koyun. Nohut tanesi kadar yuvarlayıp böceklerin gelebileceği yerlere koyun. Yediklerinde bu yem onların sindirim sistemini bloke edecektir ve böylelikle bizim hayatımızdan sonsuza kadar çıkacaklardır.

Not: Boraks onların ölmesini veya ortamdan uzaklaşmalarını sağlayacaktır. Onlarla mücadele etmediğinizde ise bir çift böcek 1 yılda 200 bin adede ulaşır. Yaptığınız mamanın başka hiçbir canlıya zararı yoktur. Boraks toksik (zehirli) bir madde değildir.

Fareler

Gerek böcekler gerekse fareler çok fazla ve hızla üreyebilen varlıklardır. Bu yüzden erken müdahale etmek çok önemlidir. Yapıştırıcılar iyi bir tuzaktır. Ancak evinizde fare oluyorsa onun girebileceği büyüklükte bir delik ve yaşama alanı var demektir. Yani bir sefere mahsus o fareyi evinizden göndermek işe yaramayacaktır. Evinizi kontrol edin. Farenin girip çıkabileceği mekânları tespit edin. Bunlara kültürel önlem deriz. Bu önlemleri almadan hemen ilaçlamak hiçbir şey ifade etmez. Çünkü yeniden evinize gireceklerdir. Onların geldikleri delikleri tıkamak, yaşam alanlarını ortadan kaldırmanız gerekir.

Fareler için yem

Malzemeler

• 1 fincan un

• 1 fincan alçı

• Su

Yapılışı

Bir kaba eşit miktarda un ve alçıyı koyup karıştırın. Un severek geldiği bir gıdadır. Ama içine alçı karıştığından onun haberi olmayacak. Birazcık suyla hamur kıvamına getirin. Bunları misket gibi küçük toplar yapırı. Onların gelebileceği yerlere bu yemlerden koyun. Yyanına da bir kap su koyun. Bu yem onların sindirim sistemini bloke edecek ve bizim hayatımızdan sonsuza kadar çıkacaklardır. Farelerin metabolizması çok güçlüdür. Sürekli verilen zehirlere bağışıklık geliştirip ölmeyebilirken bu karışım hem doğaldır hem de kesin çözümdür.

Sinek, Sivrisinek ve Diğer Uçan Canlılar X”

Sivrisinekler çok dikkate almamız gereken bir canlıdır. Dünyada sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıklardan ölen insanların sayısı; bugüne kadar savaşlarda ölenlerden daha çoktur. Her haşeratta olduğu gibi sivrisineklerde de önce kültürel önlemler almalıyız. Yani girişlerini önlemeliyiz. Evimize bir şekilde kapıdan, pencereden uçup geliyorlar. Yazın kapılar, pencereler açık olduğunda onları da davet ediyoruz. Unutmayın onları çekecek çok şey var; başta biz yani kanımız var. Çünkü onlar bizim kanımızı emecekler. Hal böyle olunca en basit tedbir hemen akla gelen pencere ve kapılara sineklik yaptırmaktır. Tabii bunların yanı sıra açıkta şekerli gıdaların, yemek artıklarının bırakılmaması, evin temiz tutulması elzem. Bu önlemler alındıktan sonra yine sinek geliyorsa o zaman mücadeleye başlamak lazım.

Piyasada satılan prize takılabilen tablet ya da likitlerin içerisinde bulunan kimyasallar sivrisinekleri kovar ancak evin havasının kalitesini de bozar. Oysaki sivrisinekler okaliptüs, nane, çam ve limon yağından hiç hazzetmezler.

Pratik Doğal Sinek Kovucu Tablet

Malzemeler

• Sinek kovucu tablet seti

• Limon veya nane yağı

Yapılışı

Piyasada satılan prize takılabilen tabletlerin rengi mavidir. Bittiğinde beyaza dönüşecektir. Bu biten tabletlerin üzerine nane, okaliptüs, çam veya limon yağlarından damlatırsak hemen emecektir, fişe taktığımızda limon ya da nane kokusunu evimize verecektir. Hem sivrisinekler gelmeyecek hem de evimizin havası temiz olacaktır.

Doğal Sinek Kovucu Likit

Malzemeler

• Sinek Kovucu prize takılabilen likit m Nane, okaliptüs, çam veya limon yağı

Yapılışı

Likidin içerisindeki ilacı boşaltıp iyice yıkayarak doğal ilaç hazırlayabilirsiniz. Likidin içerisini boşaltıp temizledikten sonra içerisine bu bitkisel yağlardan koyarak doğal sivrisinek ilacı yapmış olursunuz. Bunu kullandığınızda oda spreyi kullanmanıza da gerek kalmaz. Çünkü eviniz zaten mis gibi kokacaktır.

Bitkilere Konan Böcekler Ve Bitkilerdeki Mantarlar İçin Pratik Çözüm

Malzemeler

• 500 mİ. su

• 1 tatlı kaşığı Arap sabunu

Yapılışı

1 fısfıs şişesinin içerisine 1 tatlı kaşığı Arap sabunu koyun. İyice çalkalayarak köpürtün ve çiçeğinizin üzerine dökün.

Bitkilerdeki Böcekleri Kovucu Sprey

Malzemeler

• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı sıvı yağ
• Acı biber
• 1 litre su

Yapılışı

Bir iki diş sarımsağı alıyoruz. Çok küçük bir şekilde doğruyoruz. 1 litre suya sarımsak-ları atıyoruz. Sarımsaklı suyun bitkiye yapışmasını sağlamak için 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyuyoruz. Böcekler bir de acı biberi hiç sevmiyorlar. Bu karışıma acı biberi eklersek hem acısıyla böceklere kovucu etki yapacak hem de yapıştırıcı ve yayıcı bir görev sağlayacaktır. 1 gece beklettikten sonra süzüp fısfısla bitkiye sıktığımızda bütün böcekler gidecektir. Bu suyu hem toprağına hem de yapraklarına sıkabiliriz.

Genel Böcek İlacı Tarifi

Malzemeler

• 1 kaşık pekmez

• Yarım su bardağı su

• Hamur mayası

Yapılışı

Pet şişeyi ortasından kesin. Bir kaşık pekmez koyup üzerine su ekleyin. Daha sonra hamur mayasını katıp iyice karıştırın. Kestiğiniz pet şişenin kapak kısmını ters çevirip alt kısmının üstüne koyun. Böylelikle pet şişenin içine giren böcek şişenin içerisinde kalır.

Pratik Bilgiler

Domates bitkisinin yaprakları aynı zamanda böcekler için kaçırıcı ilaçtır. Domates yaprağını bir miktar kesip suyun içine koyduğunuzda böcek kaçırıcı ilaç olur.

Kıyafet güveleri için dolabınızın içerisine lavanta keseleri koyunuz. Sarımsağı mercimek, pirinç gibi kuru gıdaların içine kabuğu soyulmadan attığınızda kuru gıdaların bozulmasına neden olan bakterileri öldürür.

Çocuklar dışarı çıktığı zaman anneler çocukların cebine bir diş sarımsak koyarsa çocuklara mikrop bulaşamıyor. Sarımsağa mikroplar gelmediği gibi böcekler de gelmiyor.

Sarımsakların bitkilerdeki böcekleri kaçırıcı etkisi vardır.

Vücuda sürülen sinek ve böcek ko-vucu spreyler yerine nane yağı ya da okaliptüs yağı sürebilirsiniz.

Oda içerisine bir tas suya biraz nane yağı, okaliptüs ya da limon yağı damlatırsanız bütün gece o odaya böcek veya sinek gelmeyecektir.

Odanın içerisinde defne yaprağı yakabiliriz. Onun yaratmış olduğu koku sinek ve böceklerin gelmesine engel olacaktır.

Sarımsak yemiş ya da yanına koymuş birine sinekler yaklaşmıyor.

Üstüne karanfil koyulmuş limon ya da portakal, böceklerin hatta güvenin gelmesini önler.

Arı ve sivrisinek sokmalarına karşı kesme şekeri hafifçe ıslatıp sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın. Zehri alır ve şişmeyi önler.

Arı sokmalarına karşı en etkili yöntemlerden biri de tuzdur. Arının soktuğu yeri hemen ıslatıp üstüne tuz dökün. Tuz acıyı hafifletecek ve şişmesini önleyecektir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir