Kinoa’nın faydaları

Kinoa’nın faydaları

Sağlıklı Mucizevi Taneler

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz kinoayı mercek altına aldık. Yararlarını sizler için sıraladık.

Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın önerisi ile Birleşmiş Milletler nezdinde 2016 yılı Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edildi. Bu kapsamda 2016 yılında çeşitli etkinlikler düzenleyen Yayla Bakliyat, bakliyat ile ilgili bilgilendirme çalışmalarında bulunuyor. Başta sağlıklı beslenme olmak üzere, obezite ile mücadele, bakliyatın faydaları, yemek tarifleri ile ülkemizde pek fazla bilinmeyen bakliyat türlerinin tüketiciyle buluşturulması ile ilgili çalışmalar yapan firma, Türkiye pazarına pek de bilinmeyen tahılları getirdi. Gurme ürünler adıyla raflardaki yerini alan kinoa, chia, amaranth, beluga mercimek, firik, greçka, kepekli pirinç, keten tohumu, kırmızı, siyah ve maş fasulyesi tanıtım çalışmalarına büyük bir hızla devam ediliyor.

kinoa

KİNOANIN FAYDALARI

Besin değeri çok yüksek ve pişme süresi buğday ve pirince göre daha kısa olan kinoa, geleceğin başlıca tahılı olma yolunda Türkiye pazarında ilerliyor. Yine dünya üzerinde iki temel tahıl olan pirinç ve buğday bilindiği gibi vücudun temel protein ihtiyacını karşılıyor.

Kinoa yüksek oranda protein ve temel aminoasit içeriyor. İnsan vücudunda dokuz aminoasit bulunurken kalan aminoasit ihtiyacını çeşitli besinlerden karşılaması gerekiyor.

Yine zengin lif ve protein içeriğiyle kilo vermeyi destekliyor. İçermiş olduğu yüksek protein sayesinde, kolesterolü artırmadan tokluk hissi veriyor. Kinoa içeriğindeki zengin kalsiyum sayesinde metabolizmayı hızlandırıyor.

PROTEİN KAYNAĞI

İçermiş olduğu magnezyum sayesinde kinoa, diyetle birlikte yoğun spor yapıldığı dönemlerde kas ve kemik yapısını koruyarak ve vücuda enerji veriyor. İçeriğindeki yüksek orandaki besin lifi ile sindirimi kolaylaştırıp kabızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Yine içeriğindeki yüksek demir minareliyle de kansızlığı önlüyor. Kinoa, glüten içermeyen yapısıyla çölyak hastası ve tahıl alerjisi olan kişiler için iyi bir besin kaynağı oluyor. Çorbalarda, tatlılarda, salatalarda kullanılan kinoa, tahıl alerjisi olan kişiler için özel olarak ekmek yapımında kullanılıyor. Tamamen bir kalsiyum deposu olan kinoa, sütten daha fazla kalsiyum içeriyor ve emilimi daha yüksek seviyede. İçerdiği A, B2 ve E vitaminlerden zengin, tam bir vitamin deposu.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir