Ev Temizliği

Ev Temizliği

Temizlik; hayatımızın ciddi bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik temizlik için ihtiyacımız olan ‘beyaz ötesi’, ‘mis kokulu’, ‘iz bırakmayan’ ‘ovmadan çıkaran’ ürünler de en güzel ambalajlarla raflarda boy gösteriyor. 1 damla deterjanla 100 tabak yıkayabileceğinizi iddia eden temizleyiciler ne kadar iyi niyetli? Temizlik için köpük şart mı? Oysa beyazı daha da beyaz, temizi daha temiz yapayım derken; giysilerimizi, bulaşıklarımızı, halılarımızı, genel olarak evimizi temizlerken; sağlığımızı, çevremizi ve doğamızı ne kadar kirlettiğimizin farkına varamıyoruz. Kısacası temizlik adına yapılan kimyasal kirliliğin ev halkını ve dünyayı nasıl zehirlediğini göremiyoruz.

Ev Temizliği

Piyasada temizlik ürünü diye sunulan; reklamları yapılan yüzlerce hatta binlerce temizlik malzemesi var. Oysa bunların hepsi gerçekten temizlik malzemesi midir? Hastalıkların bu kadar artması ve hastalık yaşının daha aşağılara inmesi özellikle cilt hastalıkları başta olmak üzere astım, kanser gibi hastalıkların temel sebeplerinden biri de bu kimyasal temizlik malzemeleridir. Bu temizlik malzemelerinin içinde bulunan kimyasalların insan sağlığına olumsuz etkilerini neden kimse söylemiyor? Oysa bu temizleyicilerle yapılan temizlik ile bizim klasik karbonatımız, sirkemiz, boraksımız, Arap sabunumuzla yaptığımız temizlik arasında kalite ve hijyen açısından hiçbir fark yok. Sadece bizimkiler organik, bize zarar vermiyor; diğerleri ise bize ve çevreye zarar verebiliyor.

Gelin şimdi hem bu işin teorisinden hem de pratiğinden bahsedelim.

Ev temizliğinin en büyük sorunu nereden başlayacağım meselesidir. Ancak temizliğin de bir sistematiği var. Yani organik maddeler kullanarak temizliği belli bir sıralama içerisinde yapabilirsek çok fazla zaman harcamadan evimizi pırıl pırıl yapabilir ve sağlığımızı tehdit etmeden temizleyebiliriz.

Temizliğin sırası şöyle olmalıdır. Öncelikle ısınma hareketleri yapalım ki yapacağımız temizliğe vücudumuz hazır olsun. Ev temizliğini yukarıdan aşağıya doğru yapmalıyız. O zaman temizliğin ilk adresine avizeler dememiz mümkündür. Temizliğin şekli olarak da önce kuru temizlikten başlayıp, nihai olarak ıslak temizlikle sonlandırmak gerekir.

Örneğin; cam temizliğini en son yapmalıyız. Çünkü camlan önce silersek daha sonra elektrik süpürgesini açtığımızda camlar tekrar tozlanacaktır. Bunun neticesinde yapmış olduğumuz cam temizliğinin bir anlamı olmayacak.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir